Poon

De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

Poon

Poon Paspoort

Naam
Poon (Chelidonichthys lucerna)
Lengte
30-75 cm en 6 kg zwaar.
Voedsel
Macrofauna en bodemvisjes.
Levenscyclus
De vis kan max. 15 jaar worden.
Verspreiding
Ze komen voor in de Noordzee, het noordoosten en oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Leefgebied
20-300 m diep.
Populatie
Er zijn geen gegevens over het poonbestand.
Kleur
Van boven lichtrood, naar onder toe meer oranje tot wit.

Een hele bijzondere, maar onbekende vis

Poon is een vissoort die van origine voorkomt in de Middellandse Zee, maar tegenwoordig steeds meer in Het Kanaal en onze eigen Noordzee voorkomt. Je treft er drie soorten: Grauwe poon, Engelse poon en rode poon. De laatste soort wordt veruit het meest gevangen en gegeten. Niet alleen de felrode kleur en de aparte kop van het dier maakt hem bijzonder. Als enige vis maakt de rode poon een knorrend geluid om te communiceren en/of gevaar aan te geven aan soortgenoten. De rode poon wordt dan ook wel ‘knorhaan’ genoemd. Knorren is echter niet zijn enige vreemde eigenschap: ponen kunnen dankzij hun vrijstaande borstvinstralen ook lopen over de zeebodem!

Vangst

Poon is een snelgroeiende soort waar relatief weinig vraag naar is. Ondanks dat visserij op deze soort steeds populairder wordt(met name door de schepen die gebruikmaken van de zogenaamde Flyshoottechniek, is de vangst niet gereguleerd. Toch wordt poon hoogst waarschijnlijk niet overbevist en kun je met een gerust hart genieten van een bijzonder smakelijk visje uit onze eigen Noordzee.

Naar duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
118 kcal
/
494 kj
Eiwit
17.02 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
5.03 g.
Verzadigde vetten
0.81 g.
E.o.v
1.72 g.
M.o.v.
1.81 g.
Cholesterol
53.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Natrium
47.00 mg.
Kalium
286.00 mg.