Ingrediënten
- 4 rode ponen, panklaar
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 el milde paprikapoeder
- 3-4 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 150 ml melk
- 400 g panklare andijvie
Bereiding
- Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
- Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie. Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar. Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
- Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree. Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast. Schep de uien over de stamppot.
Poon
De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.