Zeebaars
Volwassen zeebaarzen leven zowel in open zee als in kustgebieden en overgangsgebieden tussen zoet en zout water. In de zomer gaan ze soms zelfs de rivier op.
Zeebaars Paspoort
- Naam
- Zeebaars (Dicentrarchus labrax)
- Lengte
-
Max. 80 cm.
- Voedsel
-
Garnalen en kleine vissen zoals makreel.
- Levenscyclus
-
Max. 25 jaar.
- Verspreiding
-
Noord-oostelijke en midden-oostelijke deel Atlantische Oceaan, Middellandse- en Zwarte Zee.
- Leefgebied
-
Open zee en kustgebieden, zowel zoet- als zoutwater.
- Populatie
-
Voorzichtigheid geboden.
- Kleur
-
De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit.
- Familie
-
Is familie van de straalvinnige vissen uit de orde van baarsachtigen.
Vangst
De zeebaars is een slimme vis, bij helder weer kan hij de vissersboten goed onderscheiden en wordt er aanmerkelijk minder gevangen. Stormachtig weer is daarom beter voor de vangst van zeebaars. Jonge wilde zeebaarzen worden beschermd door de minimale aanlandingsmaat van 42cm. Dit is nodig, want de commerciële vangst is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers en kieuwnetten, maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden. Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak & bereiding
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's.
Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.
Zeebaars wordt steeds meer te koop aangeboden en dat zie je met name terug in de horeca waar de vis steeds vaker op de menukaart prijkt.
Kweek
In landen als Italië, Griekenland en Spanje wordt op grote schaal zeebaars gekweekt in kooien op open zee. Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de kweek van zeebaars.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
120 kcal/503 kj
- Water
-
72.70 g.
- Eiwit
-
23.50 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
2.80 g.
- Verzadigde vetten
-
1.00 g.
- E.o.v
-
1.00 g.
- M.o.v.
-
0.50 g.
- Cholesterol
-
50.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.02 mg.
- Vitamine B1
-
0.03 mg.
- Vitamine B2
-
0.03 mg.
- Vitamine B6
-
0.30 mg.
- Vitamine B12
-
2.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
1.50 µg
- Natrium
-
90.00 mg.
- Kalium
-
450.00 mg.
- Calcium
-
20.00 mg.
- Fosfor
-
350.00 mg.
- Ijzer
-
0.40 mg.
- Magnesium
-
30.00 mg.
- Koper
-
0.07 mg.
- Zink
-
0.60 mg.