Zeebaars

Volwassen zeebaarzen leven zowel in open zee als in kustgebieden en overgangsgebieden tussen zoet en zout water. In de zomer gaan ze soms zelfs de rivier op.

Zeebaars

Zeebaars Paspoort

Naam
Zeebaars (Dicentrarchus labrax)
Lengte
Max. 80 cm.
Voedsel
Garnalen en kleine vissen zoals makreel.
Levenscyclus
Max. 25 jaar.
Verspreiding
Noord-oostelijke en midden-oostelijke deel Atlantische Oceaan, Middellandse- en Zwarte Zee.
Leefgebied
Open zee en kustgebieden, zowel zoet- als zoutwater.
Populatie
Voorzichtigheid geboden.
Kleur
De rug is grijs of blauw, de flanken zijn zilverkleurige en de buik is gelig of wit.
Familie
Is familie van de straalvinnige vissen uit de orde van baarsachtigen.

Vangst

De zeebaars is een slimme vis, bij helder weer kan hij de vissersboten goed onderscheiden en wordt er aanmerkelijk minder gevangen. Stormachtig weer is daarom beter voor de vangst van zeebaars. Jonge wilde zeebaarzen worden beschermd door de minimale aanlandingsmaat van 42cm. Dit is nodig, want de commerciële vangst is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zeebaars wordt voornamelijk gevangen met behulp van midwatertrawlers  en kieuwnetten, maar ook lijngevangen. Bij lijngevangen zeebaars worden lijnen gebruikt met wel 100-1000 haken. Aan die haken zit aas zoals inktvis, zandspiering of sardine die twee uur in zee hangen voordat ze opgehaald worden. Veel van de lijngevangen zeebaars komt uit Bretagne.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak & bereiding

De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's.

Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.

Zeebaars wordt steeds meer te koop aangeboden en dat zie je met name terug in de horeca waar de vis steeds vaker op de menukaart prijkt.

Naar recepten & bereiden

Kweek

In landen als Italië, Griekenland en Spanje wordt op grote schaal zeebaars gekweekt in kooien op open zee.  Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de effecten van de kweek van zeebaars.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
120 kcal
/
503 kj
Water
72.70 g.
Eiwit
23.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
2.80 g.
Verzadigde vetten
1.00 g.
E.o.v
1.00 g.
M.o.v.
0.50 g.
Cholesterol
50.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.02 mg.
Vitamine B1
0.03 mg.
Vitamine B2
0.03 mg.
Vitamine B6
0.30 mg.
Vitamine B12
2.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
1.50 µg
Natrium
90.00 mg.
Kalium
450.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
350.00 mg.
Ijzer
0.40 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.07 mg.
Zink
0.60 mg.