#Receptafette: onze foodie estafette
Met onze Receptafette dagen wij een select groepje gerenommeerde foodies uit een visrecept te maken voor vier personen met een bepaald thema waarbij verse vis het hoofdingrediënt is. Een maand lang, iedere woensdag, publiceren wij op onze social mediakanalen en website een visrecept met dat thema van een van de foodies. De foodie daagt vervolgens een andere foodie uit de challenge ook aan te gaan.
Nederlanders eten overall te weinig vis, groente en fruit. Dit veroorzaakt onder meer gezondheidsproblemen. De door het Voedingscentrum aanbevolen consumptie van ten minste een keer per week vis wordt niet gehaald. Er is een groep Nederlanders die heel weinig en/of helemaal geen vis, schaal- of schelpdieren eet.
Vooral de jongere generatie – en daarmee zijn zij ook bepalend voor de opvoeding van de jeugd met vis als vast onderdeel van de voeding – blijft meer en meer achter. Veel mensen eten geen vis, omdat ze er niet mee zijn opgegroeid en daardoor geen kennis hebben van visbereiding. Dit betekent dat als zij minder bekend zijn met het eten van vis vanuit hun jeugd, ze het daarom ook niet bereiden voor zichzelf en/of voor hun kinderen. Hiermee wordt er iedere generatie weer een ongewenst eetpatroon doorgegeven welke van negatieve invloed zal zijn op de visafzet in de toekomst. Daarnaast heerst de perceptie dat vis duur is.
HET THEMA VAN ONZE VOLGENDE RECEPTAFETTE:
AIRFRYER GERECHTEN MET VIS
De airfryer is hot! Steeds vaker krijgen wij vragen over het bereiden van vis in de airfryer. Niet zo gek want gebruik van de airfryer is populair. Niet alleen omdat het minder baklucht veroorzaakt en voedsel sneller bereidt, maar vooral ook omdat het een gezonder alternatief is voor frituren of bakken in boter en olie. Niet zo gek, want sinds de corona-crisis staat gezond leven en gezond eten bij de consumenten nog hoger in het vaandel.
Over het algemeen eten Nederlanders te weinig vis, groenten en fruit. Het advies van het Voedingscentrum om minimaal 1 keer per week vis te eten wordt niet gehaald en de jongere generatie is minder bekend met het zelf bereiden van vis. Terwijl ze buitenshuis wel regelmatig genieten van sushi, pokébowls en andere visgerechten. Misschien dat het gemak van het gebruik van een Airfryer hier verandering in brengt.
Wij hebben een select groepje van gerenommeerde foodies uitgedaagd voor onze Receptafette een toegankelijk visrecept te maken voor vier personen waarbij verse vis, uit de airfryer, het hoofdingrediënt is.
Vanaf 1 februari publiceren wij iedere woensdag in februari op onze social mediakanalen en website een heerlijk recept met vis uit de airfryer. We stellen de food bloggers graag aan jullie voor:
Debbie is een foodie in hart en nieren. Op haar blog Deb’s Bakery & Kitchen deelt ze haar passie voor lekker eten. Met een communicatiebureau in de foodbranche zet ze haar liefde voor goed eten ook in tijdens haar werk. Fun fact: Debbie heeft een tijdje bij het Nederlands Visbureau gewerkt.
Bekijk hier haar airfryer-recept fajita's met kabeljauw crispy, aubergine en venkel van Debbie.
De wieg van Hanneke de Jonge van Culinea heeft letterlijk en figuurlijk in een keuken gestaan. Namelijk in de keuken van het restaurant van mijn ouders. Hier is haar liefde voor lekker eten ook begonnen. Ze kookt dagelijks vers en met zoveel mogelijk lokale ingrediënten van het seizoen.
Bekijk hier haar airfryer-recept scholfilets met bloemkoolcouscous
Lucia Veerman van Food Places timmert sinds een paar jaar aan de weg als food blogger en niet zonder resultaat. Ze geniet volop van het in de keuken staan en maakt graag gerechten met vis.
Bekijk hier haar airfryer-recept zeebaarsfilet uit de airfryer
Esmée van Es' Factory is moeder en een familiemens. Dol op eten koken en haar keuken. Kookt graag voor haar familie en vrienden en het liefst allemaal samen eten aan een grote tafel. Verder dol op (moes)tuinieren, haar hond en katten.
Bekijk hier haar airfryer-recept taco's met gemarineerde wijting uit de airfryer
Bekijk hier onder onze andere Receptafette's:
RECEPTAFETTE THEMA:
FEESTELIJKE INSPIRATIE MET VIS
Een lekker gerecht om iets te vieren, is altijd welkom! Maar wat zet je dan op tafel? Het is vaak weer een uitdaging iets te bedenken dat iedereen lust en dat ook nog eens goed te bereiden is. Daarom voorzien we je graag van inspiratie met allerlei heerlijke vissoorten.
In dit geval is dat feestelijke inspiratie! Vier je je verjaardag, zoek je een smakelijk visgerecht voor de feestdagen of maak je gewoon van elke dag een feestje: met deze 5 recepten gaat dat zeker lukken.
De vijf onderstaande enthousiaste foodbloggers vormen het estafetteteam voor onze Receptafette 'Feestelijke recepten'. We hebben hen gevraagd een feestelijk visgerecht te maken dat eenvoudig te bereiden is. We stellen de foodbloggers graag aan jullie voor:
Evie van Eviekookt maakte Gebakken makreel met saffraanrisotto.
Shanna, Selma en Kheira van de Kokende Zussen maakte Surf en truf met coquilles.
Daniëlle van Foodaholic maakte Zalmkroketjes.
Simone van Foodquotes maakte Kabeljauw met citrusvruchten en venkel
Marie-Louise van Familie over de Kook maakte Bruschetta met pittige rivierkreeftjes.
RECEPTAFETTE THEMA:
BUDGETRECEPTEN MET VIS
Veel mensen eten geen vis omdat ze er niet mee zijn opgegroeid en daardoor geen kennis hebben van visbereiding. Daarnaast heerst de perceptie dat vis duur is. Dat een visje eten niet duur hoeft te zijn, laten wij graag zien met onze Receptafette 'Budget recepten'.
De vijf onderstaande enthousiaste foodbloggers vormen het estafetteteam voor dit thema. We hebben hen gevraagd een visrecept voor vier personen met een budget van maximaal EUR 15,- te creëren met verse vis als basisingrediënt.. We stellen de foodbloggers graag aan jullie voor:
Mariëtte van Over eten gesproken maakte Spaghetti met Hollandse garnalen, venkel en dille
Andrea van AnniePannie maakte Schelvis in spek met romige spinaziepuree en oventomaten
Francine van Heerlijke happen maakte Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus
Luuk van Luuk’s kitchen maakte Spaghetti fruits de mer met spinazie en gepofte tomaat
Jadis van The Lemon Kitchen maakte Zeebaars met stamppot van pompoen, knolselderij & crème fraîche