Ingrediënten

  • 300 g zalmfilet zonder huid
  • 90 g boter + extra om de zalm in te bakken
  • 150 g bloem + 80 g om te paneren
  • 100 g fijngesneden sjalotjes
  • 70 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 ml groentebouillon
  • 5 blaadjes gelatine
  • 2 losgeklopte eieren
  • 150 g paneermeel
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Let op: de ragout voor de kroketjes moet 3 uur koelen. 

  1. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de zalm op middelhoog vuur gaar. Haal uit de pan en snijd in kleine stukjes. Laat de blaadjes gelatine alvast weken in koud water.

  2. Smelt in een andere pan 90 gram boter en bak daarin de sjalotjes glazig. Voeg vervolgens de bloem toe. Laat de bloem zo'n 3 minuten garen terwijl je roert.

  3. Voeg de bouillon beetje bij beetje al roerende toe. Haal de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine toe. Roer deze er goed doorheen. Meng daarna de zalm, de Parmezaanse kaas en peper en zout naar smaak door de ragout.

  4. Doe de ragout in een platte schaal en zet deze ongeveer 2-3 uur in de koelkast.

  5. Als de vulling van de kroketjes voldoende gekoeld en stevig is, verdeel je het in 12 gelijke delen. Rol elk deel tot de vorm van een kroketje.

  6. Maak 3 bakjes: eentje met paneermeel, eentje met bloem en eentje met losgeklopt ei. Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Heb je ze graag dik gepaneerd? Haal ze dan nogmaals door het ei en vervolgens door het paneermeel.

  7. Als alle kroketjes gepaneerd zijn, zet je ze nog 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de olie om te frituren in een frituurpan of in een gietijzeren pan tot 180°C. Wanneer de olie warm genoeg is, frituur je de zalmkroketjes 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveer de zalmkroketjes met wat veldsla, zoetzure groenten en kruidenmayonaise. Zo heb je gelijk een leuk voorgerecht.  

Dit recept is speciaal voor de Receptafette ontwikkeld door Foodaholic

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.