Cheatsheet bereidingstijden
Vis bereiden is makkelijker dan je denkt. De meeste vis heeft namelijk maar een korte bereiding nodig. Onderstaand schema is een handig cheatsheet geeft je een goed overzicht van de bereidingstijden per vissoort en kooktechniek. De genoemde tijden zijn in minuten.
Bereidingstijden in min. (*) |
Bakken | Oven (200°) | Roerbakken | Stoven | Stomen | BBQ |
---|---|---|---|---|---|---|
Garnalen, groot (gamba's) | 3-4 | 10-12 | 2-3 | 4-6 | 4-6 | 2-3 |
Garnalen, Hollandse | 1-2 | 4-5 | 1-2 | 3-5 | 2-3 | 1-2 |
Griet | 8-10 | 15-20 | 4-6 | 8-10 | 4-6 | 8-10 |
Heilbot | 6-8 | 10-15 | 8-10 | 8-10 | 4-6 | 10-12 |
Kabeljauw | 8-10 | 15-20 | 3-4 | 4-6 | 7-10 | 15-20 |
Makreel (vers) | 3-5 | 15-20 | 3-6 | 10-12 | 4-6 | 10-12 (hele vis) |
Mosselen (In schelp) | 8-10 | 10-15 | 5-8 | 4-6 | 6-8 | 10-12 |
Mul | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 8-10 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Poon | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 10-12 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Sardines (vers) | 4-6 | 10-12 | 5-8 | 8-10 | 10-12 | 10-12 |
Schar | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Schol | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
(Slip)tong | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Tonijn | 4-6 | 10-12 | 1-2 | 8-10 | 6-8 |
2 + (5 min. nagaren) |
Wijting | 4-6 | 10-12 | 3-4 | 8-10 | 4-6 | 4-6 |
Zalm | 5-7 | 12-15 | 3-4 | 10-12 | 4-6 | 4-8 |
Zeeduivel | 6-8 | 10-12 | 3-4 | 10-12 | 10-12 | 6-8 |
(*) gebaseerd op porties p.p. van 100 à 150 g
Vind een recept bij de vis van jouw keuze:
minder dan 30 minuten
Pita met makreel, peultjes en tzatziki
minder dan 30 minuten
BBQ makreel met chimichurri
minder dan 30 minuten
Zalmtaartje met bosui
minder dan 30 minuten
Tonijncarpaccio
minder dan 30 minuten
Krabkoekjes met yoghurtdip
minder dan 30 minuten
Poon met spinazie en paprikasalade
minder dan 30 minuten
Scholsandwich met parmezaanse kaas en kruiden
minder dan 30 minuten
Gestoofde wijtingfilets in tomaten-sojasaus
minder dan 30 minuten
Gewokte pijlinktvis met peultjes
minder dan 30 minuten
Vol au vent met visragout
minder dan 30 minuten
Meerval Milanese
meer dan 30 minuten