Ingrediënten

 • 4 zalmfilets (à 150 g)
 • 5 el zonnebloemolie
 • 4 el balsamicoazijn
 • 4 grote boerenkool- of cavolo nero (palmkool)bladeren
 • 6 takjes tijm
 • 50 g boter
 • vierseizoenen peper in molen
 • grof zout

Ook te bereiden met…

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 150°C.
 2. Meng 3 eetlepels zonnebloemolie in een grote kom met 1 eetlepel balsamicoazijn, wat vierseizoenen peper en een snuf zout.
 3. Scheur de koolbladeren langs de dikke nerven in stukken van 4-5 cm. Hussel ze door de dressing in de kom en leg de stukken koolblad naast elkaar op de 2 met bakpapier bedekte bakplaten. Laat in de oven in 10-20 minuten krokant worden. Controleer na 10 minuten en haal de stukken die al krokant zijn van de bakplaat en zet de rest terug in de oven totdat ze ook krokant zijn. Controleer elke 2-3 minuten. Laat de krokante boerenkoolchips op keukenpapier afkoelen.
 4. Haal de tijmblaadjes van de takjes, meng ze met 1 1/2 eetlepel gemalen vierseizoenenpeper, 1/2 theelepel zout en 2 eetlepels zonnebloemolie. Wrijf de stukken zalmfilet in met het vierseizoenenpepermengsel.
 5. Laat een grote koekenpan heet worden op hoog vuur. Smelt de boter in de pan en leg de zalmfilets in de pan. Bak ze in 6 minuten rondom een beetje bruin. Voeg dan 3 eetlepels balsamicoazijn aan de pan toe. Schud de pan heen en weer. Keer de zalmfilets om en schud de pan nog een keer heen en weer.
 6. Leg de zalmsteaks op warme borden en leg de koolchips ernaast. Bestrooi de chips met wat grof zout.
   

Lekker met gebakken aardappelpartjes, citroenmayonaise en tomaatjes uit de oven (die kunnen in een ovenschaaltje bij de chips).

Tip

Dit gerecht kun je ook koud serveren.

Zalm

De zalmachtigen waartoe de Atlantische en de Pacifische zalm behoort, zijn vissen die zowel in zoet als zout water leven. Atlantische zalm is inheems in Europa en legt grote afstanden af: van Noorwegen naar Groenland.

Alles over Zalm

Zalm

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
220 kcal
/
924 kj
Vetten:
15.70 g.
Eiwitten:
20.20 g.