Zeewolf

De zeewolf is een opmerkelijke vis door de grote kop en de sterke stompe tanden. Hij kan er schalen van krabben en andere schaaldieren mee vermorzelen. Het is een solitaire soort, die langzaam groeit en waarbij je aan de schub van een zeewolf kunt zien hoe oud hij is. Aan de meer of minder grote afstand tussen de verharde ringen kun je zien hoe snel de vis gegroeid is.

Zeewolf

Zeewolf Paspoort

Naam
Zeewolf (Anarhichas lupus)
Lengte
Max. 1,25 m.
Voedsel
Krabben en andere schelpdieren.
Levenscyclus
Wordt max. 22 jaar.
Verspreiding
Noordelijke Atlantische Oceaan tot aan Frankrijk en in het westen tot Cape Cod (V.S.)
Leefgebied
Op een diepte van 60 tot 300 m op rotsachtige bodems en soms op zand of modderbodems te vinden. De watertemperatuur waarin de vis leeft ligt tussen de -1 en 13 °C.
Populatie
Onbekend.
Kleur
De rug is donker blauwgrijs, de flanken -met 9 tot 13 donkere verticale banden- en de buik zijn groenbruin.
Familie
De zeewolf is een vis uit de familie van de zeewolven en de grote orde van de baarsachtigen.

Vangst

De vissoort wordt in Nederland in kleine hoeveelheden als bijvangst door de tong en scholvisserij aangevoerd. De zeewolf wordt met behulp van bodemottertrawls en longlines gevangen.

Voor de import van zeewolf is Nederland afhankelijk van Duitsland, Rusland en Noorwegen.

Duurzaamheid    Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Bereiding

Het is een uitstekende vis met een heel eigen smaak. Doordat zeewolf stevig vlees heeft zijn veel bereidingswijzen mogelijk: bakken, stomen, stoven, grillen en barbecueën. Aan de huidzijde kan een wit, stug vlies zitten dat taai kan zijn en dus verwijderd moet worden.

Naar recepten & bereiden