Tonijn

Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten pelagische oceaanvissen en is onderdeel van de familie der makreelachtigen.

Tonijn

Tonijn Paspoort

Naam
Tonijn (Thunnus thynnus)
Lengte
Wordt max. 3 m.
Voedsel
Inktvis en kleinere vis in scholen, zoals haring, wijting en ansjovis.
Levenscyclus
Kan 20-25 jaar oud worden.
Verspreiding
Komt voor in de tropische en gematigde gebieden van alle oceanen (Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Middellandse Zee).
Leefgebied
Leeft in scholen en leggen vaak grote afstanden af.
Populatie
Het tonijnbestand staat er goed voor, behalve de blauwvintonijn. Consumptie wordt dan ook afgeraden.
Kleur
De flanken en buik zijn zilverwit met kleurloze vlekken.
Familie
Makreelachtigen.

DE tonijn bestaat niet.

Er bestaat niet een soort tonijn, maar wel 20 verschillende soorten en in allerlei maten. Hiervan zijn er een aantal van commercieel belang belang: skipjack tonijn (60% van wat er wordt gevangen), geelvintonijn, grootoogtonijn, witte tonijn (Albacore) en blauwvintonijn. Tonijnen leven in scholen en leggen grote afstanden af, ze maken zelfs transatlantische reizen van tienduizenden kilometers!

Vangst

Er is erg veel vraag naar tonijn en dit zorgt voor een toenemende druk op het visbestand. De populatie blauwvintonijn bevindt zich op een dieptepunt, de keuze voor deze soort wordt dan ook sterk afgeraden. Sinds een aantal jaar wordt de blauwvintonijn in Japan en Australië ook geweekt, wat klinkt als een verantwoorde oplossing maar dat is het niet. De vis wordt namelijk gevangen voor het zich heeft kunnen voortplanten en dolfijnen raken verstrikt in de kooinetten

Door de exclusiviteit en schaarsheid is de blauwvintonijn zo'n duur betaald product, waardoor deze ook niet in de schappen van de supermarkt of visspecialist ligt. Gelukkig zijn er genoeg verantwoorde alternatieve tonijnsoorten die voor consumptie worden gebruikt, waaronder geelvintonijn. Deze soort wordt zeker niet overbevist en er zijn tal van initiatieven om de bijvangst bij deze soort terug te dringen.

Duurzaamheid   Pelagische visserij

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden
Kun je verantwoord tonijn eten?

Wist je dat?

  • Tonijn wordt veel gegeten door orka’s

  • De blauwvintonijn is het bekendst en erg geliefd bij Japanners.

  • Blauwvintonijn wordt steeds meer vervangen door geelvintonijn.

  • Tonijnen zijn goede en snelle zwemmers.

  • De rode kleur van het visvlees  komt van het myoglobine in hun spieren.

  • 98% van de tonijn die in Nederland wordt gegeten komt uit blik

Smaak en bereiding

Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je ‘m het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk. Let er wel op dat de vis niet compleet doorgebakken is, kies daarom voor een flinke dikke moot. Daarnaast is tonijn in blik ook een veel voorkomend product. Ingeblikte tonijn is bijna altijd skipjack tonijn. Vis uit blik is lang houdbaar( vaak zo’n 5 jaar), maar heeft wel een minder uitgesproken smaak dan verse tonijn.

Naar recepten

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
96 kcal
/
402 kj
Water
76.50 g.
Eiwit
21.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.00 g.
Verzadigde vetten
0.30 g.
E.o.v
0.20 g.
M.o.v.
0.40 g.
Cholesterol
60.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.45 mg.
Vitamine B1
0.16 mg.
Vitamine B2
0.16 mg.
Vitamine B6
0.45 mg.
Vitamine B11
15.00 µg
Vitamine B12
3.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
7.00 µg
Natrium
100.00 mg.
Kalium
250.00 mg.
Calcium
40.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.15 mg.
Zink
0.70 mg.