Ingrediënten

  • 8 dubbele scholfilets
  • 150 g gepelde Hollandse garnalen
  • 3 ½ el droge sherry of druivensap
  • 1 sjalotje of rood uitje
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 geschrapte worteltjes
  • 1 rijpe tomaat
  • klein bosje gemengde groene kruiden: bieslook, dille, bladselderij en/of peterselie
  • 1 kleine citroen of sinaasappel
  • 4 el mayonaise
  • peper en zout

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg de scholfilets naast elkaar op bakpapier op een bakplaat. Bestrooi ze met wat peper en zout en besprenkel ze met 3 eetlepels sherry of druivensap. Schuif de bakplaat in de oven en laat de scholfilets in ca. 5 minuten gaar worden. Laten afkoelen. Voor dit gerecht kan de schol lauw of koud worden geserveerd.
  3. Pel en snipper het sjalotje. Snijd de bleekselderij, worteltjes en tomaat in zeer kleine stukjes. Bestrooi ze met peper en zout. Rasp de schil van de citroen of sinaasappel op een fijne rasp boven een grote kom. Halveer de citroen of sinaasappel en knijp de helften boven de geraspte schil uit. Hak de kruiden grof. Doe de kruiden en de gesneden groenten (met het vocht van de tomaat) in de kom bij de citroen of sinaasappel en meng ze door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout. (Je kunt eventueel ook nog een beetje suiker toevoegen, dan smaakt het minder zuur.) Direct gebruiken of een paar uurtjes laten trekken.
  4. Meng de mayonaise met 1/2 eetlepel sherry of druivensap en wat peper.
  5. Leg op 4 borden een lauwwarme of helemaal afgekoelde scholfilet. Schep over elke scholfilet een flinke lepel van het groentemengsel en strooi er wat garnalen over. Dek af met de andere scholfilets. Verdeel de rest van het groentemengsel en garnalen erover en schep de sherry-mayo erbij.

Voor een zomerse maaltijd is de scholfiletsandwich lekker met een pastasalade, sla en/of geroosterd brood.

Tip

Het is lekker en mooi om aan de groenten ook klein gesneden zwarte olijven, artisjokbodems en/of hele kappertjes toe te voegen

Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.

Alles over Schol

Schol

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
94 kcal
/
393 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
19.00 g.