Ingrediënten

  • 450 g warm gerookte visfilet zonder vel - schelvis, zalm, makreel
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 mooie lange prei
  • 2 kleine geroosterde paprika
  • 15 g peterselie
  • 15 g bieslook
  • 500 ml niet te zoete dikke mayonaise + een beetje extra
  • 4-5 el maanzaad
  • 8 extra lange sneden sandwichbrood zonder korst
  • grof gemalen 4 seizoenenpeper en zout

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Snijd de buitenste laag van de prei los en snijd er twee zo mooi mogelijk lange repen (linten) van 4 cm breedte van.
  2. Kook deze in een laag kokend water met wat zout 4 minuten. Afgieten, onder koud water spoelen en laten uitlekken.
  3. Snijd in de tussentijd het lichtgroene en witte deel van de rest van de prei in ragfijne ringen.
  4. Snijd de gerookte vis en ansjovisfilets in heel kleine stukjes.
  5. Dep de geroosterde paprika droog en hak deze grof. Knip bieslook boven een schaal heel fijn. Hak de peterselie grof, meng met de bieslook.
  6. Voeg aan de schaal met kruiden de stukjes vis, stukjes paprika, preiringen, 1 tl grof gemalen peper en de mayonaise toe. Goed mengen, proeven en zo nodig op smaak brengen met meer peper en wat zout.
  7. Leg een lang vel aluminiumfolie op het aanrecht en strooi het maanzaad er gelijkmatig over.
  8. Leg de lange plakken brood naast elkaar op het aanrecht, met de smalle kanten naar je toe. Besmeer ze dun met de vismayonaise.
  9. Rol één besmeerde plak brood vrij strak op, vanaf de smalle onderkant. Leg deze aan de onderkant van een tweede besmeerde plak brood en rol verder op. Herhaal tot alle plakken brood er als een spiraal omheen gerold zijn. Bestrijk de rol met een heel dun laagje mayonaise en rol door het maanzaad. Rol er dan het vel aluminiumfolie strak omheen. Vouw de zijkanten ook zo plat mogelijk dicht.
  10. Zet de rol plat op een kant. Prik, voor de stevigheid, op 3 plaatsen een satéstokje door het folie en de sandwichtaart heen zodat ze er de andere kant weer uit komen.
  11. Laat de ‘taart’ een uurtje of langer staan.
  12. Dep de preilinten goed droog en knoop ze aan elkaar.
  13. Verwijder alleen het folie, vlak voor het eten, voorzichtig van de sandwichtaart.
  14. Zet de sandwichtaart op een taartschaal. Verwijder dan pas de satéstokjes.
  15. Wind het preilint om de taart en knoop het dicht.
  16. Snijd aan tafel in punten.

Benodigdheden

Aluminiumfolie, 3 satéstokjes of spiesen.

Schelvis

Schelvis is een belangrijke commerciële soort uit de koudere kustgebieden van de Noord Atlantische Oceaan. Het is een rondvis uit de familie van de kabeljauwachtige.

Alles over Schelvis

Schelvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
334 kj
Vetten:
0.30 g.
Eiwitten:
19.00 g.