Schelvis

Schelvis is de grotere broer van de wijting, die wij ook maar weinig op tafel zetten. De vis heeft een karakteristieke 'duimdruk' op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht. De vis werd zo getekend omdat hij de heilige wat geld gaf om belasting te betalen. Dit verhaal is onmogelijk aangezien de vis niet in de zee van Galilea is aangetroffen.

Schelvis

Schelvis Paspoort

Naam
Schelvis (Melaonogrammus aeglefinus)
Lengte
Max. 100 cm.
Voedsel
Kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen, waaronder wadpieren.
Levenscyclus
Wordt circa 20 jaar oud.
Verspreiding
Noord Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot aan Svalbard.
Leefgebied
Op een diepte van 40-300 m, dicht tegen de zeebodem.
Populatie
Binnen biologische grenzen.
Kleur
Donkere groenbruine rug met zilverwitte flanken, zwarte zijlijn en witte buik.
Familie
Het is een rondvis uit de familie van de kabeljauwachtigen.

Vangst

Schelvis wordt duurzaam bevist met behulp van de gemengde bodemvisserij, de pelagische trawl, waarmee ook op kabeljauw en koolvis wordt gevist. In Schotland en Noorwegen wordt er ook geëxperimenteerd met de kweek van schelvis. De Nederlandse vloot vist traditioneel gezien weinig op schelvis, al wordt deze de laatste jaren steeds meer gezien op de afslagen.

 

Duurzaamheid    Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Schelvis wordt in Engeland veel gezouten en gerookt gegeten of verwerkt tot de beroemde ‘Fish & Chips’. Naast deze gepaneerde variant is schelvis ook prima geschikt voor andere toepassingen. De smaak lijkt op die van kabeljauw. Kenners beweren zelfs dat schelvis met zijn zachte structuur nog lekkerder is.

Schelvis kan goed worden gebakken, gefrituurd of gestoofd.

Het visvlees is los van structuur, wees daarom voorzichtig bij het bakken. 

Naar recepten & bereiden 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
79 kcal
/
334 kj
Water
79.70 g.
Eiwit
19.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
0.30 g.
Verzadigde vetten
0.00 g.
E.o.v
0.10 g.
M.o.v.
0.10 g.
Cholesterol
55.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.02 mg.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.15 mg.
Vitamine B6
0.20 mg.
Vitamine B11
5.00 µg
Vitamine B12
2.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Natrium
105.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
18.00 mg.
Fosfor
190.00 mg.
Ijzer
0.70 mg.
Magnesium
25.00 mg.
Koper
0.20 mg.
Zink
0.50 mg.