Ingrediënten
- 750 g kabeljauw, makreel of schelvis
- 400 g champignons, in plakjes gesneden
- Beetje olie of boter om in de te bakken
- 1 blik maïskorrels (300 g), uitgelekt
- 200 g doperwten (diepvries)
- 1 el Mexicaanse kruidenmix
- 8 mini tortilla’s of kleine pannenkoeken
- Verse koriander of peterselie om mee te serveren
- Voor de saus:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml water
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 bakje roomkaas van 200 g
Bereiding
- Bak de champignons in een beetje olie of boter tot ze bruin zijn. Zet weg en laat afkoelen.
- Meng de mais met de doperwten. Snijd de vis in kleine blokjes. Meng de vis, de champignons en de Mexicaanse kruidenmix met de mais en doperwten.
- Leg een tortilla of pannenkoek op het werkblad en schep een paar lepels vulling in het midden. Rol de tortilla of pannenkoek op en leg hem in een ovenschaal. Ga zo door tot alle tortilla’s of pannenkoeken op zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Saus maken: Smelt de boter en roer de bloem erdoor. laat dit 2 minuten bakken. Voeg 500 ml koud water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer op half hoog vuur tot er een gebonden saus ontstaat. Smelt dan de roomkaas erdoor.
- Schenk de saus over de opgerolde tortilla’s. Zet de ovenschaal in de oven en bak de enchilada’s goudbruin en gaar in 40 tot 45 minuten. Serveer warm uit de oven met wat fijn gehakte koriander of peterselie.
Kabeljauw
De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
72 kcal/304 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
16.40 g.
Makreel
Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /
Schelvis
Schelvis is een belangrijke commerciële soort uit de koudere kustgebieden van de Noord Atlantische Oceaan. Het is een rondvis uit de familie van de kabeljauwachtige.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
79 kcal/334 kj
- Vetten:
-
0.30 g.
- Eiwitten:
-
19.00 g.