Ingrediënten

  • 1 Biologische handsinaasappel
  • 6 superverse coquilles
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 limoen
  • 1 biologische citroen
  • 2 el muntblaadjes

Bereiding

  1. Snijd met een koksmes een plak van de onder- en bovenkant van de sinaasappel. Snijd langs het vruchtvlees dik de schil eraf, zodat ook het wit weg is. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vervolgens in kleine stukjes.
  2. Snijd de coquilles los uit hun schelp (dat gaat handig door een palet mes langs de platte kant van de schelp te schuiven). En maak ze schoon: verwijder het harde witte stukje aan de zijkant en het oranje kuit (het ‘koraal’). Snijd de mosselen horizontaal in even dunne plakjes. Verdeel deze met de stukjes sinaasappel over minibordjes of -schaaltjes.
  3. Bestrooi de plakjes coquilles met zeezout en versgemalen peper, sprenkel de olie erover. Knijp royaal limoensap uit boven de gerechtjes en rasp de citroenschil erboven. Strooi de munt erover en serveer direct.

Tip

Dit recept staat of valt bij de kwaliteit van de ingrediënten. Vertel bij aankoop aan de visboer dat je het rauw gaat eten en dus kraakverse vis of coquilles wilt. Sashimi-kwaliteit staat er dan vaak op de kaartjes.

 

Bron
“Hollandse Kramen”, van Yolanda van der Jagt

Coquille / St. Jacobsschelp

De coquille of St. Jacobsschelp is een schelpdier dat behoort tot de familie van de kamschelpachtigen. Het eetbare gedeelte is de dikke witte spier die beide schelpen bij elkaar houdt.

Alles over Coquille / St. Jacobsschelp

Coquille / St. Jacobsschelp

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
83 kcal
/
347 kj
Vetten:
0.72 g.
Eiwitten:
16.20 g.

Fruits de mer

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.

Alles over Fruits de mer

Fruits de mer

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/