Fruits de Mer

Een plateau Fruits de Mer - dit is de Franse benaming voor een plaat met zeevruchten – is een schaal van rauwe en gekookte schelp- en schaaldieren die koud worden geserveerd. Meerdere soorten schaal- en schelpdieren vallen onder de verzamelnaam zeevruchten. De keuze voor de zeevruchten hangt af van de lokale beschikbaarheid. Een plateau Fruits de Mer zal er daarom over de hele wereld anders uitzien. Zo ook een schaal met zeevruchten uit Nederland!

Fruits de mer

Fruits de Mer Paspoort

Naam
Fruits de Mer (zeevruchten)
Leefgebied
De Noordzee, de Oosterschelde, de Waddenzee en het Grevelingenmeer.
Kleur
Een plateau Fruits de Mer is een plaatje voor het oog met alle verschillende schaal- & schelpdieren.

Hollandse zeevruchten

Kreeften

In Nederland zijn drie soorten kreeften te verkrijgen. Het gaat om de Europese zeekreeft, de Oosterscheldekreeft en langoustine. De Europese zeekreeft en langoustines worden gevangen in de Noordzee en in Nederland aan wal gebracht. De Oosterscheldekreeft wordt enkel in de Oosterschelde in de provincie Zeeland gevangen.

Krabben

De Noordzeekrab is een tienpotig schaaldier met een bruinrood pantser. Het pantser kan een breedte van 20 cm bereiken. De scharen van de Noordzeekrab lopen over van bruinrood naar zwart. Het dier leeft tussen de rotsen en stenen in de Noordzee tot aan Noorwegen.

Garnalen

In Nederland zijn vier soorten garnalen te verkrijgen. De lokaal gevangen soorten zijn de Hollandse Garnaal en de steurgarnaal.

Schelpdieren

Schelpdieren zijn zachte weekdieren met een harde schelp. Er wordt een verschil gemaakt tussen enkelkleppige en tweekleppige schelpdieren. De tweekleppige schelpen die in Nederland verwaterd worden komen uit de Noordzee (mesheften) en uit de Waddenzee (kokkels). De mosselen die in Nederland verkrijgbaar zijn worden gekweekt. De piepjonge mossels, mosselzaad, worden opgevist uit de Waddenzee om vervolgens gezaaid te worden opeen andere bodem in de Oosterschelde of het Waddengebied. Op de bodem van de Oosterschelde en het Grevelingenmeer worden oesters gekweekt. In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. De Europese oester is de inheemse soort en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester of creuze genoemd is uit Japan ingevoerd.