Coquille / St. Jacobsschelp

De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.

Coquille

Coquille / St. Jacobsschelp Paspoort

Naam
Coquille / St. Jacobsschelp (of St. Jacobsschelp)
Lengte
10 cm doorsnede
Voedsel
Algen en plankton
Verspreiding
Noorwegen tot de Middellandse Zee
Leefgebied
Op de bodem van wateren tot 100 m diep
Populatie
Voorzichtigheid geboden
Kleur
De bovenste (linker) schelp is plat en bruinroze van kleur. De onderste schelp is hol en wit tot zachtroze van kleur
Familie
Behoort tot de familie van de kamschelpachtigen

Vangst

In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is dat de schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden ze mede daarom opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11 cm.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.

 

Duurzaamheid    Vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Wist je dat?

  • In de Middeleeuwen namen pelgrims de schelpen mee als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.

  • De St. Jacobsschelp stond model voor het logo van Shell.

  • Coquilles kunnen zicht voortbewegen door de schelphelften snel open en dicht te doen.

  • Het woord 'coquille’ is Frans voor schelp.

Bereiding

Alleen het witte vlees (de 'pil', 'noix' of 'noot') en het oranje kuit (de 'kam' of 'corail') wordt gegeten. Coquilles met oranje kuit zijn een delicatesse waarvan de prijs aanzienlijk kan oplopen. Deze coquilles zijn tussen eind januari en maart verkrijgbaar. 

Coquilles zijn geschikt om mee te grillen, bakken of kort te stoven.

Er zijn verschillende soorten coquilles te koop. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn tijdens je aankoop. Je lokale vishandel kan je hierbij goed helpen. De coquilles die je vaak aantreft in de winkel, zijn coquilles uit een potje of een (plastic) verpakking. Deze coquilles zijn al schoongemaakt. Op het etiket staat een bereidingsvoorschrift, dat je dient op te volgen.

Wil je een gerecht maken waarbij de coquilles kort worden verhit, of misschien wel rauw worden geserveerd? Besef dan dat bacteriën die erin kunnen voorkomen niet worden gedood. Kies dan alleen voor coquilles uit de schelp (vers), of voor vriesverse coquilles (met vriesvers wordt bedoeld dat de coquille direct na vangst zijn ingevroren). Mits (vries)vers, zijn deze coquilles ideaal voor o.a. carpaccio, ceviche, tartaar en sushi.

Recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
83 kcal
/
347 kj
Eiwit
16.20 g.
Koolhydraten
2.05 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
0.72 g.
Verzadigde vetten
0.09 g.
E.o.v
0.04 g.
M.o.v.
0.02 g.
Cholesterol
35.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Natrium
148.00 mg.
Kalium
317.00 mg.