Ingrediënten

  • 500 g dikke kabeljauwfilet
  • sap van ½ sinaasappel
  • zwarte peper, versgemalen
  • 75 g bloem
  • 1 ei
  • 125 ml witbier of pils
  • 150 - 200 ml olie

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Snijd de kabeljauw in 12 stukken, besprenkel ze met sinaasappelsap en strooi er zout en royaal peper over.
  2. Roer in een diep bord de bloem met het ei en het bier snel tot een beslag. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Verhit in een wok een laag olie van 1-2 cm tot er een witte damp afkomt. Wentel de stukken kabeljauw een voor een door het beslag en laat ze dan direct in de hete olie glijden. Frituur zo 4 stukken tegelijk in 3 tot 4 minuten goudbruin en gaar. Laat de vis op keukenpapier uitlekken.

Tip

Serveer met broccoli, aardappelpuree en dragonsaus: hak 4-5 takjes verse dragon fijn en meng ze met 2-3 eetlepels mayonaise, 2 theelepels sinaasappelrasp en 1 theelepel mosterd door 150 gram Griekse yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

Wijntip

Bij knapperige kabeljauw past een frisse, milddroge Steen (Chenin Blanc) uit Zuid-Afrika.

Bron
Kookboek "Over Vis & Vis"

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.