Ingrediënten
- 6 gefileerde nieuwe haringen
- 1 kg krieltjes in de schil
- 2 groene appels
- 2-4 el citroensap
- 4 lente-uitjes
- ca. 15 g kervel, dille en/of peterselie
- 125 ml zure room
- 4 el mayonaise
- 1 el mierikswortelcrème of mosterd
- peper en zout
Ook te bereiden met…
Bereiding
- Boen de aardappeltjes schoon en halveer ze. Leg ze in een diepe pan net onder water. Voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook en kook ze in 10-15 minuten gaar. Afgieten en een beetje laten afkoelen.
- Snijd 6 haringen ondertussen in 5 stukken.
- Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd ze in stukjes. Meng met 2 eetlepels citroensap.
- Snijd de lente-ui in smalle ringen.
- Voor de dressing: hak de kruiden grof. Meng ¾ van de kruiden in een kom met de zure room, mayonaise en de mierikswortelcrème of mosterd. Proef en breng op smaak met peper, zout, eventueel nog wat mierikswortelcrème of mosterd en citroensap.
- Meng de kleingesneden haring met de (lauwwarme) aardappel, ¾ van de lente-ui, stukjes appel en de dressing.
- Schep de salade op 4 borden (kan uit de losse hand of in een strakke kookring, die je verwijdert voor het serveren) en bestrooi met de rest van de kruiden en lente-ui.
Tips
Voeg 10 kleingesneden Amsterdamse uitjes aan de salade toe en vervang het citroensap door het vocht van de uitjes uit de pot.
De aardappeltjes kun je vervangen door gekookte pasta.
Haring
De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.