Paling

Paling is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De soort is een trekvis, die zowel in zoet- als zoutwater leeft.  Wereldwijd zijn er zo’n 20 soorten paling, waaronder de Europese paling die o.a. in Nederland voorkomt. Het eten van paling kent een lange traditie in Nederland.

Paling

Paling Paspoort

Naam
Paling (anguilla anguilla)
Lengte
Mannetjes worden 40 cm, vrouwtjes worden 70 cm.
Voedsel
Muggenlarven, muggenpoppen, tweekleppigen als driehoeksmossel en de exotische korfmossels, vlokreeften en andere kleine ongewervelden.
Levenscyclus
Max. 80 jaar.
Verspreiding
Paling komt voor in vrijwel alle Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJsselmeer. De paling komt voor vanaf Marokko, het hele Middellandse Zeegebied, de Oostzee, tot in het noorden van Noorwegen.
Leefgebied
Modderbodems.
Populatie
Kwetsbaar.
Kleur
Olijfgroene tot bruine rug en een geelwitte buik.

Paling, de mysterieuze paring

Paling kent iedereen, maar toch hangt er een zekere mysterie rond deze vissoort. Biologen weten dat ze leven in rivieren en meren, maar waar en hoe ze zich precies voorplanten blijft onduidelijk. Waarschijnlijk worden ze geboren in de Sargasso Zee (ten oosten van Florida). drijven de palinglarven met de Golfstroom af richting Europese en Afrikaanse kust.

Een tocht over 7.000 kilometer, waar de larven 2 tot 7 cm lang, ongeveer drie jaar over doen.

 Op basis van reuk weet de glasaal de weg naar de riviermonding te vinden. De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water. In het najaar, wanneer de lengte van de paling varieert tussen de 30 en 75 cm, begint de trek naar zout water. De paling kiest voor de tocht naar het zoute water bij voorkeur de kortste weg. In sommige gevallen klimt de paling hiervoor zelfs op het droge om door natte weilanden een weg te banen richting zee. Eenmaal in het zoute water verandert hij in een zeevis die op honderden meters diepte op weg gaat naar de Sargasso Zee. Dit is de laatste tocht. Op de paaiplaats legt het wijfje miljoenen eitjes, daarna sterven de dieren.

Vangst

De vangst uit de Nederlandse rivieren, kanalen, polders en het IJsselmeer is beperkt.  Het volwassen palingbestand is de afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. De visserij op volwassen paling bestaat al eeuwen in Nederland. Helaas ontbreken exacte gegevens over de hoeveelheid paling die er in Nederland gevangen werd. Na de invoering van het Nederlandse Aalherstelplan is vanaf 2010 de registratie van alle palingvangsten verplicht. De beroepsvisserij vindt voornamelijk plaats met fuiken. Het is hierbij in Nederland wettelijk verplicht ontsnappingsringen voor jonge en kleine paling in de fuiken aan te brengen.

Kweek

De meeste paling die in de winkels ligt betreft kweekpaling. Gelukkig ook, want met het wilde palingbestand dient men uiterst voorzichtig om te gaan.  Na succes in Japan met het kweken, lukt het ook in Nederland om glasaaltjes (babypaling) te verkrijgen. De Nederlandse kweeksector is verregaand geprofessionaliseerd. In moderne kwekerijen wordt paling gekweekt in gesloten, duurzame systemen. Energie- en watergebruik zijn sterk teruggedrongen. De glasaalvangst ten behoeve van de kwekerijen is sterk gereguleerd. Glasaaltjes worden uit riviermondingen gehaald uit gequoteerde, streng gecontroleerde en gecertificeerde visserijen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het volledig kweken van paling van ei tot volwassen vis is nog niet mogelijk. De smaak van de gekweekte is wel iets anders dan wilde paling.

Stichting DUPAN

Het goede nieuws is dat palingvissers,-rokers,-kwekers de stichting DUPAN hebben opgericht ter bescherming van paling in het wild. Door paling te kopen met het logo van deze stichting, draag je bij aan het verbeteren van het palingbestand. Er worden miljoenen euro’s geïnvesteerd om jonge paling uit te zetten in het wild. Door paling juist niet meer te eten zijn er geen fondsen om de situatie te verbeteren.

Blijf dus vooral paling eten! 

Duurzaamheid    Vangsttechniek 

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak & bereiding

Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken.

Japanners eten de vis zelfs rauw.

In Vlaanderen is paling in 't groen een delicatesse uit de Scheldestreek. Hierbij worden van huid, kop en ingewanden ontdane palingen in korte stukken gestoofd in een complex mengsel van fijn versnipperde groene kruiden zoals salie, gembernunt, wilde marjolein en veldzuring.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
200 kcal
/
838 kj
Water
68.50 g.
Eiwit
14.50 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
16.00 g.
Verzadigde vetten
4.30 g.
E.o.v
7.70 g.
M.o.v.
3.10 g.
Cholesterol
155.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.49 mg.
Vitamine B1
0.10 mg.
Vitamine B2
0.40 mg.
Vitamine B6
0.17 mg.
Vitamine B11
8.00 µg
Vitamine B12
4.00 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
5.00 µg
Natrium
100.00 mg.
Kalium
250.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
20.00 mg.
Koper
0.08 mg.
Zink
1.20 mg.