Ingrediënten

  • 4 verse makreelfilets
  • 1 el korianderzaadjes
  • ½ el zwarte peperkorrels
  • 1 ui, gepeld
  • 150 g worteljulienne
  • 3 takjes tijm
  • 500 ml droge witte wijn
  • 2 el (cider)azijn

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Bestrooi de makreelfilets met zout. Plet de korianderzaadjes en peperkorrels in een vijzel of op een plank met de bolle kant van een lepel. Halveer de ui en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Verdeel de ui en wortel ver de bodem van een wijde pan en steek de takjes tijm ertussen. Strooi de korianderzaadjes en peper erover en schenk de wijn en azijn erbij. Breng het geheel op een matig hoge stand aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
  2. Dep de makreel droog met keukenpapier en leg de filets in het hete vocht. Warm de makrelen 1-2 minuten mee. Schep de filets met een schuimspaan in een wijde schaal en verdeel de groente en wijnmarinade erover. Laat de makreel in de marinade afkoelen en daarna nog 3-4 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  3. Serveer de makrelen in de marinade met grof gesneden boerenbrood, radijsjes en een salade van sperziebonen.

Tip

Verse makrelen zijn meestal nog niet schoongemaakt. Het is verstandig makreelfilets (er gaan 2 filets uit 1 makreel) van te voren te bestellen.

Bron
Kookboek "Over Vis & Vis"

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/