Sardine
Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee. Het is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.
Sardine Paspoort
- Naam
- Sardine (Sardina pilchardus)
- Lengte
-
Wordt max. 25 cm.
- Voedsel
-
Komt zowel in zoet, zout als brak water voor, op een diepte van 10 tot 100 m.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 15 jaar.
- Verspreiding
-
Middellandse Zee tot aan Engeland en Ierland.
- Leefgebied
-
In scholen, overdag op 40 m diepte en ’s nachts 25 m diepte.
- Populatie
-
Het gaat goed met het sardinebestand.
- Kleur
-
De rug is groen tot bruingroen en de flanken zijn zilverkleurig.
Vangst
Sardines worden voornamelijk in het zuiden van Europa gevangen met behulp van ringnetten of trawlers. Er is geen quotum voor deze vissoort, maar er is wel een minimummaat voor de aanlanding, namelijk 11 cm.
Sardine, zoute smaakmaker uit de Mediterannee
In Nederland kennen de meeste mensen sardines uit een blikje. Vakantiegangers kennen dit visje echter ook als vers geroosterd visje uit landen als Portugal en Spanje. Sardines danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Bereiding
Het vlees is stevig en mals, de kleur is blank. De smaak van sardine neigt naar haring. Verse sardines hebben een krachtige, kenmerkende smaak. In Nederland kennen wij ook de sardine in blik. Het visje heeft niet veel opsmuk nodig.
Wat citroensap en grof zeezout is al genoeg.
Belangrijk is wel dat sardines direct schoongemaakt en vers opgediend worden. Sardines kunnen goed worden gebakken of geroosterd.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
115 kcal/485 kj
- Water
-
75.40 g.
- Eiwit
-
19.40 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
4.20 g.
- Verzadigde vetten
-
0.30 g.
- E.o.v
-
1.30 g.
- M.o.v.
-
2.50 g.
- Cholesterol
-
90.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.02 mg.
- Vitamine B1
-
0.02 mg.
- Vitamine B2
-
0.25 mg.
- Vitamine B6
-
0.20 mg.
- Vitamine B11
-
5.00 µg
- Vitamine B12
-
12.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
4.00 µg
- Natrium
-
100.00 mg.
- Kalium
-
375.00 mg.
- Calcium
-
320.00 mg.
- Fosfor
-
257.00 mg.
- Ijzer
-
1.20 mg.
- Magnesium
-
40.00 mg.
- Koper
-
0.00 mg.
- Zink
-
4.10 mg.