Ingrediënten

 • 1 k vongole of andere schelpdieren
 • 5 tenen knoflook in dunne plakjes
 • 6 el olijfolie
 • 350 g spaghetti
 • 1/2 glas medium sherry
 • 1 Spaanse peper in fijne reepjes
 • 1 el peterselie, fijngehakt
 • gemalen zwarte peper

Ook te bereiden met…

 1. Spoel de vongole goed schoon en laat ze een half uurtje staan in een laagje water. Controleer de vongole goed door ze met de onderkant op het werkblad te tikken; ze kunnen gevuld zijn met zand. Schelpen die openstaan of kapot zijn, moet je weggooien. Spoel ze nogmaals af en zet ze even in een bak aan de kant.
 2. Breng water aan de kook met een snufje zout om de pasta te koken. Zet alvast 4 diepe borden op een lage temperatuur in de oven.
 3. Doe de olijfolie in een diepe, grote pan. Groot genoeg voor de vongole plus de pasta.
 4. Fruit de Spaanse peper en knoflook zachtjes aan op een middelmatig vuurtje. Zorg dat de knoflook niet bruin wordt, dit wordt bitter!
 5. Doe de pasta in de pan waarin het water al kookt. Voeg de vongole bij de knoflook en Spaanse peper in de pan en zet het vuur wat hoger. Blus dit af met de sherry.
 6. De schelpen moeten opengaan en het vocht moet zich mengen met de olie. Dit vocht laat je een tijdje inkoken zodat de smaken zich gaan mengen en concentreren.
 7. Met een houten lepel of spatel kun je wat roeren in de pan. Schelpen die na een tijdje toch niet open gaan kun je verwijderen.
 8. Voeg de pasta en de gehakte peterselie toe aan de pan met knoflook, Spaanse peper, vongole en het kookvocht daarvan. Meng dit goed zodat het kookvocht een laagje vormt om de pasta. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
 9. Serveer direct in de voorverwarmde diepe borden.

Fruits de mer

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.

Alles over Fruits de mer

Fruits de mer

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/

Kokkels

Een kokkel is een in zee levende tweekleppige weekdiersoort. Andere namen zijn 'eetbare hartschelp' of 'kokhaan'.

Alles over Kokkels

Kokkels

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
64 kcal
/
267 kj
Vetten:
0.10 g.
Eiwitten:
15.50 g.

Scheermes

Scheermessen zijn broze, langwerpige schelpen. De naam dankt de scheermes aan zijn vorm.

Alles over Scheermes

Scheermes

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/