Scheermes
Scheermessen of mesheften zijn bijzondere schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is. Voordat men door had dat een heerlijk zilt verpakt cadeautje is, werden ze voor hele andere dingen gebruikt. Zo werd er kalk van gemaakt, werd het gebruikt als mest of gewoon weggegooid. Wie regelmatig langs de Nederlandse kustlijn loopt, is ze bij zeer laag water (tij) wel eens tegengekomen op het strand. Dit zijn levende exemplaren.
Scheermes Paspoort
- Naam
- Scheermes (Ensis)
- Lengte
-
10-15 cm.
- Voedsel
-
Plankton.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 4 jaar.
- Verspreiding
-
Aan de Noordzeekust van Frankrijk tot Denemarken.
- Leefgebied
-
10 tot 15 cm diep rechtop in de zeebodem.
- Populatie
-
Geen bijzonderheden.
- Kleur
-
Bruinachtig.
Vangst en kweek
In Nederland wordt er door slechts vier vissers op scheermessen gevist hoofdzakelijk in de voordelta voor de Zeeuwse kust. Een van deze vissers heeft een uniek vissysteem bedacht om scheermessen te vangen, zonder beschadigingen aan de schelp en met een lage milieubelasting. Met dit speciale schip, de KG-8 ‘’Ensis” worden de scheermessen na de vangst onderdeks verwerkt en direct gekoeld. Ruim 80% wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa, waar ze een ware delicatesse zijn. In Nederland worden scheermessen voornamelijk gebruikt als aas voor sportvissers. In 2012 kreeg de visserij op scheermessen het MSC certificaat.
In Zeeland wordt door Seafarm uit Kamperland uit stikstofrijk proceswater algen gekweekt waarin scheermessen worden opgekweekt.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak en bereiding
Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.