Scheermes

Scheermessen of mesheften zijn bijzondere schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is. Voordat men door had dat een heerlijk zilt verpakt cadeautje is, werden ze voor hele andere dingen gebruikt. Zo werd er kalk van gemaakt, werd het gebruikt als mest of gewoon weggegooid. Wie regelmatig langs de Nederlandse kustlijn loopt, is ze bij zeer laag water (tij) wel eens tegengekomen op het strand. Dit zijn levende exemplaren.

Scheermes

Scheermes Paspoort

Naam
Scheermes (Ensis)
Lengte
10-15 cm.
Voedsel
Plankton.
Levenscyclus
Wordt max. 4 jaar.
Verspreiding
Aan de Noordzeekust van Frankrijk tot Denemarken.
Leefgebied
10 tot 15 cm diep rechtop in de zeebodem.
Populatie
Geen bijzonderheden.
Kleur
Bruinachtig.

Vangst en kweek

In Nederland wordt er door slechts vier vissers op scheermessen gevist hoofdzakelijk in de voordelta voor de Zeeuwse kust. Een van deze vissers heeft een uniek vissysteem bedacht om scheermessen te vangen, zonder beschadigingen aan de schelp en met een lage milieubelasting.  Met dit speciale schip, de KG-8 ‘’Ensis” worden de scheermessen na de vangst onderdeks verwerkt en direct gekoeld. Ruim 80% wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa, waar ze een ware delicatesse zijn. In Nederland worden scheermessen voornamelijk gebruikt als aas voor sportvissers. In 2012 kreeg de visserij op scheermessen het MSC certificaat.

In Zeeland wordt door Seafarm uit Kamperland uit stikstofrijk proceswater algen gekweekt waarin scheermessen worden opgekweekt.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Scheermessen kunnen rauw gegeten worden maar zijn ook zeer geschikt om te roerbakken of te koken als mosselen.

Naar recepten & bereiden