Ingrediënten
- 1 kg scheermessen
- 1 teen knoflook
- 4 el vers broodkruim van een ciabatta
- 1 tl chilivlokken
- zout
- 1 el olijfolie
- een paar takjes koriander of peterselie
Bereiding
- Leg de scheermessen een paar uur in gezouten water, zodat ze kunnen spoelen.
- Verwarm de grillfunctie van de oven voor op 220°C.
- Doe voor de pangrattato de ciabatta, chilivlokken, zout en knoflook in een hakmolentje of keukenmachine en maal tot grof kruim. Schep om met 1 eetlepel olijfolie.
- Verhit wat olijfolie op hoog vuur en bak de scheermessen een minuutje tot ze openstaan. Dit kun je het beste in porties doen.
- Laat ze afkoelen en breek de lege helft van de schelpen af.
- Leg de scheermessen op een bakplaat en schep hier een lepeltje pangrattato op.
- Gratineer de scheermessen ongeveer 5 minuten onder de hete grill totdat de pangrattato goudbruin is.
- Garneer naar wens met verse peterselie of koriander.
Fruits de mer
Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /
Scheermes
Scheermessen zijn broze, langwerpige schelpen. De naam dankt de scheermes aan zijn vorm.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /