Kokkels
Een kokkel is een in zee levende tweekleppige weekdiersoort. Andere namen zijn 'eetbare hartschelp' of 'kokhaan'.

Kokkels Paspoort
- Naam
- Kokkels (Cerastoderma edule)
- Lengte
-
Wordt max. 6 cm.
- Voedsel
-
Plankton en ander in het water zwevend voedsel.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 10 jaar.
- Verspreiding
-
Waddenzee.
- Leefgebied
-
Tot een waterdiepte van ongeveer 15 m.
- Populatie
-
Geen bijzonderheden.
- Kleur
-
Wit, geelbruin of bruin. Jonge exemplaren hebben bij de top een vlekkenpatroon.
Kokkels, smaakvolle schelp uit het wad
In Nederland kennen de meeste mensen sardines uit een blikje. Vakantiegangers kennen dit visje echter ook als vers geroosterd visje uit landen als Portugal en Spanje. Sardines danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Vangst
Kokkels worden handmatig opgevist uit de Waddenzee. Nederland was tot voor kort zelfs één van de grootste kokkelproducenten van Europa. Maar sinds 2005 is de kokkelvisserij met kotters in de Waddenzee niet meer toegestaan. Het handmatig vissen van kokkels is nog wel toegestaan. Kokkels worden veel geëxporteerd naar Spanje en Italië.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden

Smaak en bereiding
Het vlees van de kokkel is mager en zeer smaakvol. Kokkels zijn als diepvriesproduct of als conserven te koop. Kokkels zijn makkelijk te verwerken in visschotels zoals paella.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
64 kcal/267 kj
- Water
-
82.40 g.
- Eiwit
-
15.50 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
0.10 g.
- Verzadigde vetten
-
0.00 g.
- E.o.v
-
0.00 g.
- M.o.v.
-
0.00 g.
- Cholesterol
-
230.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine B1
-
0.04 mg.
- Vitamine B2
-
0.08 mg.
- Vitamine B12
-
0.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Calcium
-
30.00 mg.
- Fosfor
-
200.00 mg.
- Ijzer
-
1.80 mg.