Ingrediënten
- 2 grietfilets
- 300 g wortels in verschillende kleuren, geschild in schuine plakjes
- 1 pastinaak, geschild in blokjes
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el groene kruiden, fijngesneden
- 2 el zonnebloemolie
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg, net ontdooid
- 1 ei, losgeklopt
- Voor de roux:
- 25 g boter
- 25 g bloem
- ± 200 ml halfvolle melk
- 1/2 el Dijonmosterd
- peper en zout, versgemalen
Bereiding
- Kook de groenten in ruim water 3-4 min. voor, giet ze af en laat uitlekken*. Dep de visfilets droog en wrijf ze in met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de filets aan beide kanten ± 3 min. Schep uit de pan en snijd kleiner. Fruit de knoflook in de olie en schep de groenten erdoor. Bak 2 min. omscheppend mee.
- Smelt voor de roux de boter op de laagste pit en roer de bloem erdoor. Laat 1-2 minuten garen en klop er dan beetje bij beetje de melk door, zodat een dikke gebonden saus ontstaat. Roer de mosterd erdoor en maak op smaak met peper en zout. Schep de saus door de groenten en de vis, verdeel deze ragout over 4 ovenvaste kommen en strooi de kruiden erover.
- Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht). Snijd uit vier van de plakjes bladerdeeg cirkels die iets groter zijn dan de omtrek van de kommen. Steek uit de andere twee figuurtjes in verschillende maten. Dek de kommen af met bladerdeeg, bestrijk met ei en leg de deegfiguurtjes erop. Bestrijk deze ook met ei.
- Zet de kommen ± 20 min. in de oven of tot de deegdekseltjes goudbruin en gaar zijn. Serveer direct.
Griet
Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
79 kcal/331 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
17.00 g.