Ingrediënten

 • 400 g verse makreel (filets)
 • 100 g boter + 50 g extra
 • 1 gerookte makreel
 • 2 tl citroensap
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 2 tl mierikswortel (potje)
 • ½ tl gerookte paprikapoeder (pittige variant)
 • zout en peper, naar smaak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

 2. Leg de verse makreel filets in een diepe ovenschaal. Bestrooi de vis met peper en zout. Leg de 100 gram boter bij de vis.

 3. Zet de ovenschaal in de oven en bak de vis in 15 tot 20 minuten gaar. Het visvlees moet makkelijk met een vork log gemaakt kunnen worden. Laat de vis afkoelen tot kamertemperatuur.

 4. Ontdoe de gerookte makreel van huid en graten (of koop kant en klare gerookte filets bij de visboer). Leg het visvlees van de gerookte makreel in een kom.

 5. Schep de afgekoelde vis met de gesmolten boter en het vrijgekomen kookvocht bij de gerookte makreel. Voeg de citroensap, Griekse yoghurt, mierikswortel en gerookte paprikapoeder toe aan de vis.

 6. Meng nu alles met de handmixer, op lage stand (of met een vork) alles tot een grove paté. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

 7. Schep de rilletjes in een (weck)pot.

 8. Smelt de rest van de boter in een pannetje of in de magnetron. Giet de gesmolten boter op de rillettes. Sluit de pot en laat de rillettes door en door koud worden.

Tip

De rillettes kan drie dagen van te voren bereid worden. Bewaar in de koelkast.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/