Ingrediënten
- Voor de mousse:
- 500 g gare witvis, zonder graten en vel vb. kabeljauw, koolvis, tilapia of pangasiusfilet
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 200 ml room
- 250 ml bechamelsaus, zie hieronder
- zout en peper, naar smaak
- Voor de bechamelsaus:
- 30 g roomboter
- 30 g bloem
- 1 visbouillonblokje
- 300 ml melk, koud
- 200 ml room, koud
- beetje versgemalen peper
Bereiding
- Doe de roomboter in een pan en laat dit op laag vuur smelten.
- Meng de bloem door de gesmolten boter.
- Laat de bloem 3 tot 4 minuten gaar worden in de boter.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en giet in één keer de koude melk en room bij de boter en bloem.
- Zet het vuur iets hoger en roer met een garde totdat je een gebonden saus hebt.
- Breng op smaak met een beetje peper.
- Zet de bechamelsaus even opzij voor later gebruik.
- Maal de gare vis fijn met een staafmixer.
- Meng de vis met de bechamelsaus, eieren, eidooiers en de room.
- Breng het mengsel op smaak met wat peper en zout.
- Schep het mengsel in een bakje en leg er een stukje aluminiumfolie op.
- Zet het bakje met de mousse in de stoomkoker (of in een stoommand boven een pan met heet water).
- Stoom de mousse in 25 tot 30 minuten gaar.
- Serveer met toast.
Tip
De overgebleven bechamelsaus is tot 3 dagen te bewaren in de koelkast. Maak er in een handomdraai een kaassaus van door de saus te verwarmen en kaas erin te laten smelten. Of maak er een kerrie- of champignonsaus van. Bak hiervoor de kerrie of champignons in wat boter of olie en voeg de bechamelsaus toe en laat warm worden.
Kabeljauw
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
72 kcal/304 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
16.40 g.