Ingrediënten

  • 400 g geweekte bacalao filets of van verse kabeljauw
  • 4 el rode paprika, in blokjes
  • 6 el tomatenblokjes, uit blik of pot
  • 1 grote sjalot, geschild en in stukjes
  • 4 el sperziebonen, beetgaar gekook
  • 4 el bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 3 el olijf- of zonnebloemolie
  • bruine of witte ronde broodjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding

  1. De bacalao filets kunnen worden vervangen door verse kabeljauw filets. Bacalao is gedroogde en gezouten kabeljauw. De bacalao filets moeten eerst worden geweekt, waarbij het water regelmatig wordt ververst voor het ontzouten. Bacalao (bacalhau, in het Portugees) is verkrijgbaar in gespecialiseerde viswinkels, mediterrane voedingswinkels en op markten van grote steden. Na het weken van de bacalao deze in kleine stukjes snijden.
  2. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de rode paprika, tomatenblokjes, bleekselderij en sjalot roerbakken. Geperste knoflook en de stukjes bacalao of verse kabeljauw erdoor roeren en al roerende nog kort goed verwarmen. Cayennepeper al roerend toevoegen en op smaak brengen met (weinig) zout.
  3. De broodjes kort verwarmen en het mengsel erover verdelen. Met kleine stukjes beetgaar gekookte sperziebonen garneren.

Bron

Recepten geïnspireerd door jazz en blues facebook.com/Jazzcookin. Het nummer 'Bacalao Con Pan', vertolkt door pianist Chucho Valdés met de groep Irakere, geeft inspiratie voor broodjes met kabeljauw, rode paprika, knoflook en ui(Bacalao Con Pan: Chucho Valdés met Irakere: Colleccion Irakere, vol. 1; Egrem CD 0145). Met dank aan Han Hidalgo

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.