Tilapia
Tilapia is een zoetwatervis afkomstig uit Afrika die wat weg heeft van een baars.

Tilapia Paspoort
- Naam
- Tilapia (Tilapia)
- Lengte
-
Wordt max. 50 cm.
- Voedsel
-
Planteneter.
- Verspreiding
-
Afrika en het Midden-Oosten (in het wild).
- Leefgebied
-
Voelt zich vrijwel overal thuis: zoet, zout en brak water.
- Populatie
-
N.v.t.
- Kleur
-
Donkerbruin-groen-achtig met donkerder blauw-zwarte verticale banden.
Tilapia, vaste gast in de Nederlandse supermarkt
De meeste tilapiafilets, vers of uit de diepvries, komen uit Afrika. Het is een populaire vis door de vriendelijke prijs en mooie witte visvlees. Veel consumenten kiezen voor tilapia als alternatief voor de steeds duurder wordende kabeljauw.
Bekijk hieronder de video over het eten van verantwoorde vis
Kweek
Tilapia stelt weinig eisen aan zijn omgeving en voedsel waardoor de vis makkelijk te kweken is. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit op dit moment in 85(!) landen gebeurt. De grootste producenten zijn Bangladesh, China, Indonesië. Zelfs in Nederland en België wordt deze tropische vis op bescheiden schaal gekweekt. De manier van kweken varieert van zeer traditionele, eenvoudige vijvers tot zeer geavanceerde in optimaal gecontroleerde systemen. Tilapia wordt op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen met plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige vis is.
Tilapia wordt op een duurzame manier gekweekt, herkenbaar aan het ASC keurmerk.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Smaak & bereiding
Het visvlees van de tilapia is stevig, bevat geen graten en heeft een milde smaak. Je kunt er mee bakken, roerbakken, grillen en pocheren
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
114 kcal/481 kj
- Water
-
76.30 g.
- Eiwit
-
17.90 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
4.80 g.
- Verzadigde vetten
-
2.50 g.
- E.o.v
-
1.50 g.
- M.o.v.
-
0.60 g.
- Cholesterol
-
160.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.00 mg.
- Vitamine B1
-
0.03 mg.
- Vitamine B2
-
0.09 mg.
- Vitamine B6
-
0.30 mg.
- Vitamine B11
-
0.00 µg
- Vitamine B12
-
2.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
1.50 µg
- Natrium
-
50.00 mg.
- Kalium
-
450.00 mg.
- Calcium
-
120.00 mg.
- Fosfor
-
340.00 mg.
- Ijzer
-
1.80 mg.
- Magnesium
-
25.00 mg.
- Koper
-
0.07 mg.
- Zink
-
0.60 mg.