Tilapia

Tilapia is een zoetwatervis afkomstig uit Afrika die wat weg heeft van een baars.

Tilapia

Tilapia Paspoort

Naam
Tilapia (Tilapia)
Lengte
Wordt max. 50 cm.
Voedsel
Planteneter.
Verspreiding
Afrika en het Midden-Oosten (in het wild).
Leefgebied
Voelt zich vrijwel overal thuis: zoet, zout en brak water.
Populatie
N.v.t.
Kleur
Donkerbruin-groen-achtig met donkerder blauw-zwarte verticale banden.

Tilapia, vaste gast in de Nederlandse supermarkt

De meeste tilapiafilets, vers of uit de diepvries, komen uit Afrika. Het is een populaire vis door de vriendelijke prijs en mooie witte visvlees. Veel consumenten kiezen voor tilapia als alternatief voor de steeds duurder wordende kabeljauw.

 

Bekijk hieronder de video over het eten van verantwoorde vis

Is tilapia duurzaam en verantwoord?

Kweek

Tilapia stelt weinig eisen aan zijn omgeving en voedsel waardoor de vis makkelijk te kweken is. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit op dit moment in 85(!) landen gebeurt. De grootste producenten zijn Bangladesh, China, Indonesië. Zelfs in Nederland en België wordt deze tropische vis op bescheiden schaal gekweekt. De manier van kweken varieert van zeer traditionele, eenvoudige vijvers tot zeer geavanceerde in optimaal gecontroleerde systemen. Tilapia wordt op een ecologisch verantwoorde wijze gevoed volgens gestelde kwaliteitsnormen met plantaardige eiwitten waardoor de tilapia een gezonde, stevige vis is.

Tilapia wordt op een duurzame manier gekweekt, herkenbaar aan het ASC keurmerk.

Lees meer over duurzame kweekvis

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Smaak & bereiding

Het visvlees van de tilapia is stevig, bevat geen graten en heeft een milde smaak. Je kunt er mee bakken, roerbakken, grillen en pocheren

Recepten & bereiden 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
114 kcal
/
481 kj
Water
76.30 g.
Eiwit
17.90 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
4.80 g.
Verzadigde vetten
2.50 g.
E.o.v
1.50 g.
M.o.v.
0.60 g.
Cholesterol
160.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.03 mg.
Vitamine B2
0.09 mg.
Vitamine B6
0.30 mg.
Vitamine B11
0.00 µg
Vitamine B12
2.00 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
1.50 µg
Natrium
50.00 mg.
Kalium
450.00 mg.
Calcium
120.00 mg.
Fosfor
340.00 mg.
Ijzer
1.80 mg.
Magnesium
25.00 mg.
Koper
0.07 mg.
Zink
0.60 mg.