Ingrediënten

  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 4 el olijfolie
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 sneden witcasinobrood, zonder korst
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • rasp van 1 citroen

Bereiding

  1. Maak de pijlinktvis schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein en het velletje. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels en snavel van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg.
  2. Verwarm de ovengrill voor. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit. Voeg de ui en rozemarijn toe en bak nog 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Maal intussen het brood in de keukenmachine fijn. Meng het broodkruim met de knoflook, de citroenrasp, 1 eetlepel olijfolie en zout en peper naar smaak. Vul de inktvisjes met een theelepeltje met het spek-uimengsel. Steek ze met een cocktailprikker dicht.
  3. Verhit in een koekenpan de laatste 2 eetlepels olijfolie. Bak de inktvisjes 1-2 minuten. per kant. Leg ze in een lage ovenschaal of op een bakplaat. Druk ze iets plat en bestrooi ze met het citroenkruim.
  4. Schuif de inktvisjes 10 centimeter onder de hete ovengrill. Gril het broodkruim in 2-3 minuten goudbruin en krokant.

Lekker met een gepofte aardappel en kruidenroom.

Gepofte aardappel en kruidenroom

Meng 200 gram verse naturel roomkaas met 2 eetlepels crème fraîche, 3 eetlepels fijngehakte kruiden (bijv. peterselie, dille en bieslook), 1 geperst teentje knoflook en zout en peper naar smaak.

Tip

Vul de inktvisjes ook eens met blokjes gebakken salami of chorizo, rode paprika, ui en tijm.

 

Pijlinktvis

De pijlinktvis is een intelligent weekdier dat behoort tot de familie van koppotigen waar o.a ook de octopus en de zeekat toe behoort.

Alles over Pijlinktvis

Pijlinktvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
174 kcal
/
Vetten:
7.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.