Pijlinktvis

De pijlinktvis is een imposante verschijning met zijn pijlvormige kop en 10 ledematen waarvan 2 langere voedingstentakels. Een pijlinktvis verschilt hiermee van de inktvis die slechts 8 ledematen heeft. Wel bezit ook de pijlinktvis een inktzak waarmee hij vijanden verblindt en snel kan wegkomen. 

Pijlinktvissen kunnen zich op drie manieren voortbewegen. Met hun vin, met hun armen en door water uit de trechter te persen. Pijlinktvissen zijn zeer mobiel en hebben een soort jet-aandrijving.

Pijlinktvis

Pijlinktvis Paspoort

Naam
Pijlinktvis (Allotheutes subulata)
Lengte
Max. 90 cm.
Voedsel
Pijlinktvissen zijn uitsluitend vleesetend. Ze voeden zich met andere ongewervelden en vissen.
Levenscyclus
Onbekend.
Verspreiding
De pijlinktvis leeft in de Middellandse Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan tot de Britse eilanden.
Leefgebied
Wanneer ze eitjes leggen trekken ze naar ondiep water.
Populatie
N.v.t.
Kleur
De kleur van de pijlinktvis is rossig tot roze, de rugzijde is donkerder.
Familie
Behoort tot de familie van koppotigen waar o.a. ook de octopus en de zeekat toe behoort.

Vangst

In toenemende mate wordt deze inktvis tussen de maanden maart tot aan oktober gevangen in de Noordzee, vlak voor onze eigen kust. Vooral in de winter zwemmen ze in het Kanaal en in het voorjaar trekken ze naar het noorden en naar kustwater om daar hun eitjes af te zetten. Nederlandse vissers brengen veel pijlinktvis aan land. ’s Winters vanuit het Kanaal en in het voorjaar vanuit onze eigen Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde flyshoot techniek, deze techniek is duurzaam vanwege het lage energieverbruik, lage onderhoudskosten, geringe bodemberoering en ongewenste bijvangsten.

Duurzaamheid    Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Bij veel mensen is de pijlinktvis vooral bekend als lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee, daar beter bekend als ‘Calamari’, het Italiaanse woord voor deze soort. Verse pijlinktvis is verre van taai of rubberachtig. Inktvis moet heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt deze taai. De inkt wordt in veel landen ook in gerechten gebruikt. Denk hierbij aan risotto’s en pasta’s met inktvisinkt.

Ondanks dat een pijlinktvis er ingewikkeld uit ziet om schoon te maken, is het juist heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bolletje met de papegaaienbek tussen de armen er aftrekken. Op deze manier haal je in een keer alle ingewanden er uit. Vervolgens kun je repen snijden van het vlees.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
174 kcal
/
Eiwit
18.00 g.
Koolhydraten
8.00 g.
Vet
7.00 g.
Verzadigde vetten
1.90 g.
E.o.v
2.10 g.
M.o.v.
2.70 g.
Cholesterol
260.00 mg.
Vitamine A
35.00 mg.
Vitamine B2
4.20 mg.
Vitamine B6
0.10 mg.
Vitamine B12
1.20 µg
Vitamine C
4.20 mg.
Ijzer
2.00 mg.
Magnesium
39.00 mg.