Ingrediënten
- 600 g scholfilet
- 4 el bloem
- peper, versgemalen
- ½ tl paprikapoeder
- 3 el (olijf)olie
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el balsamicoazijn of rode wijnazijn
- 200 ml gezeefde tomaten (pakje)
- 50 g groene olijven met piment of zonder pit, gehalveerd
- 50 g zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
- 2 el groene of rode pesto
Bereiding
- Meng de bloem met peper, zout en paprikapoeder en haal de scholfilets hierdoor.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Blus af met azijn en roer de gezeefde tomaten, olijven en pesto erdoor. Verwarm even en zet de saus apart.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de scholfilets aan beide kanten goudbruin en gaar in ca. 5 minuten.
- Verdeel een laagje saus over 4 borden en leg daarop de scholfilets.
Lekker met pasta of rösti en komkommersalade. Meng eens gehalveerde kerstomaten door de saus.
Wijntip
Een droge, volfruitige Syrah Rosé uit de Languedoc (Vin de Pays d’Oc) past bij schol, tomaat en het pittige van de olijven.
Schol
Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
94 kcal/393 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
19.00 g.