Ingrediënten
- 600 g heekfilet (zonder vel), in 12 stukken
- 2 kleine rode uien, gepeld
- 150 ml wittewijnazijn
- 2 tl gemalen komijn
- 50 g bloem
- 5 el olijfolie
- 2 kropjes little gem
- 2 el kappertjes
Bereiding
- Snijd de uien in flinterdunne ringen en leg deze in een kom. Schenk de azijn erbij en laat de uiringen zeker 1 uur marineren tot ze zacht zijn.
- Wrijf de stukken heek in met 2 eetlepels van de marinade, zout, versgemalen zwarte peper en komijn. Laat de filets 10 minuten liggen. Laat de uienringen uitlekken.
- Strooi de bloem in een diep bord en wentel de stukken heek erdoor. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de stukken heek in 6-8 minuten rondom bruin en gaar.
- Snijd de kontjes van de kroppen sla en maak de blaadjes los. Klop een dressing van 2 eetlepels marinade met 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper.
- Leg de slablaadjes op borden en druppel de dressing erover. Leg de stukken gebakken heek erop en verdeel de uienringen en kappertjes erover.
Lekker met frieten.
Heek
Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtige, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzeevis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel 'mooie meid' genoemd. In Spanje, waar de heek 'Merluza' heet, is deze vis mateloos populair.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
78 kcal/327 kj
- Vetten:
-
0.90 g.
- Eiwitten:
-
17.30 g.