Ingrediënten

  • 600 g heekfilet, in stukjes
  • 1 zoetzure augurk, in kleine blokjes
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 tl kappertjes
  • 2 el verse kruiden, bijv. bieslook, kervel en peterselie, fijngehakt
  • 6 el citroenmayonaise
  • olie, om te frituren
  • 225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 300 ml bruisend mineraalwater

Bereiding

  1. Meng voor de remouladesaus de augurk met 1-2 el van het augurkenvocht uit de pot, de sjalot, de kappertjes en de kruiden door de mayonaise. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  2. Verhit de olie tot 180ºC. Doe het bakmeel met 1 tl zout in een kom. Schenk er al kloppende met een vork of garde het mineraalwater bij. Blijf kloppen tot een dik en glad beslag ontstaat.
  3. Dep de heek goed droog en haal door het beslag. Laat de vis meteen in de hete olie glijden en bak in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Laat de kibbeling op vetvrij papier uitlekken en bestrooi met zout naar smaak. Serveer met de remouladesaus.

Tip

Kibbeling is ook lekker bij stamppotten als hutspot, rode kool, spinazie en rauwe andijvie.

Heek

Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtige, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzeevis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel 'mooie meid' genoemd. In Spanje, waar de heek 'Merluza' heet, is deze vis mateloos populair.

Alles over Heek

Heek

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
78 kcal
/
327 kj
Vetten:
0.90 g.
Eiwitten:
17.30 g.