Ingrediënten
- 600 g heekfilets met vel
- 1 biologische citroen
- 100 g blanke amandelen
- 100 g spekblokjes
- 1 tl gemalen koriander
- 750 g zoete aardappel
- 50 g boter
- versgemalen peper en zout
- olijfolie
Bereiding
- Maak eerst de topping: rasp de schil van de citroen en zet dit apart, rooster de amandelen in een koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Bak de spekjes krokant en meng deze met de amandelen en citroenrasp.
- Wrijf de visfilets aan beide zijden in met zout, peper en koriander.
- Schil de zoete aardappel, snijd in plakken en kook in ± 10 minuten gaar.
- Verwarm intussen de borden in een warme oven.
- Verhit zes eetlepels olijfolie en de boter in een grote koekenpan en leg de heek op de huidkant in de pan. Bak deze kant op hoogvuur in 3-4 minuten knapperig en bruin. Schep er tijdens het bakken wat van de hete olie uit de pan over zodat de bovenkant ook gaar wordt. Draai de vis niet om!
- Houd de gebakken vis warm onder aluminiumfolie op een bord. Roer de overgebleven ‘jus’ eventueel door de topping.
- Maak de voorverwarmde borden op: Schep er eerst wat zoete aardappel op, leg hier de heekfilet op en tenslotte wat van de topping.
Heek
Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtige, maar het is toch echt een aparte soort. Deze diepzeevis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel 'mooie meid' genoemd. In Spanje, waar de heek 'Merluza' heet, is deze vis mateloos populair.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
78 kcal/327 kj
- Vetten:
-
0.90 g.
- Eiwitten:
-
17.30 g.