Ingrediënten
- 1 dorade, schoongemaakt
- 6 bosuitjes
- 2 citroenen
- paar takjes tijm
- 50 ml witte wijn
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C graden en vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Snijd 1 citroen in dunne plakjes en leg deze op de bodem van de ovenschaal.
- Maak de bosuitjes schoon. Pureer 3 bosuien met het sap van 1 citroen, zout en peper tot een mooie crème.
- Leg de dorade op de plakjes citroen. Snijd de huid op een paar plekken in en doe er takjes tijm tussen.
- Vul de buikholte met de bosuiencrème en schep de rest van de crème ernaast.
- Halveer de resterende bosuitjes en leg ze ook in de ovenschaal.
- Bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Schenk de wijn in de ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
- Bak de dorade 20 minuten, verwijder de aluminiumfolie en bak nog eens 10 à 15 minuten.
Dorade (Zeebrasem)
Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise (Spondyliosoma cantharus), ook wel zeekarper of gewone zeebrasem genoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose (Pagellus bogaraveo).
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
85 kcal/356 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
18.50 g.