Ingrediënten

 • 4 hele panklare dorades à ca. 350 g of 4 fillets à 150 g
 • 1 prei
 • 1 winterpeen
 • 50 g gemberwortel
 • 2 citroenen
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 50 ml ketjap manis
 • versgemalen peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de prei en dorades en dep droog met keukenpapier. Schil de peen en de gember. Snijd de prei, peen en gember in smalle reepjes van zo’n 12 cm lang. Meng de groenten en gember.
 2. Was en droog de citroenen en rasp de schillen boven de groente. Bestrooi royaal met peper. Halveer 1 citroen en snijd de andere in plakjes.
 3. Leg de dorades op het rooster van de oven. Druppel een theelepel ketjap in de buikholtes en leg er een plakje citroen in. Knijp de halve citroen uit over de vis.
 4. Zet de ovenschaal middenin de oven en vul voor driekwart met kokend water. Leg het rooster met de vis erop. Sluit de oven en stoom de dorades gaar: filet 6-8 minuten; kleine 15-18 minuten; grote 20-24 minuten.
 5. Verwarm ondertussen de olie in de wok op hoog vuur. Bak telkens een handje groente tegelijk knapperig. Schep op keukenpapier en laat uitlekken. Bestrooi met wat peper. Herhaal dit totdat alle groente gebakken is.
 6. Leg de dorades op een schaal of borden. Schep de gebakken groente op de vis. Bedruppel met de rest van de ketjap en leg de plakjes citroen erbij. Direct serveren.

 

Tip

Serveer met rijst, citroenrasp en peper. Het is heel lekker om op het laatst wat sesamolie over de dorades te druppelen. Als bijgerecht kun je extra groente in reepjes snijden en met de vis gaar stomen of een paar minuten koken in een laagje water.

Dorade (Zeebrasem)

Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise (Spondyliosoma cantharus), ook wel zeekarper of gewone zeebrasem genoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose (Pagellus bogaraveo).

Alles over Dorade (Zeebrasem)

Dorade (Zeebrasem)

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
356 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
18.50 g.