Ingrediënten

  • 1 grote dorade, schoongemaakt en ontveld
  • 5 aardappels
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 50 ml witte wijn
  • 1 citroen
  • 3 el peterselie
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.

  2. Was de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Dit gaat het beste met een mandoline of een keukenmachine.

  3. Blancheer de aardappelschijfjes 3 minuten in kokend water en laat uitlekken.

  4. Leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Leg de dorade erop.

  5. Maak een marinade van de rozemarijn, tijm, witte wijn en 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

  6. Bestrijk de dorade met de marinade, leg hier dakpansgewijs de overige aardappelschijfjes op en schenk voorzichtig de rest van de marinade eroverheen.

  7. Bak de dorade 10 minuten, verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog eens 10 minuten.

  8. Schep de dorade op een bord en meng het kookvocht met 3 eetlepels olijfolie, peterselie, sap en rasp van de citroen en serveer met de dorade.

Tip

Voor de bereiding van de dorade in aardappelkorst heb je een ontvelde, hele dorade nodig. Je snijdt het vel van de dorade achter de kop en langs de rugvin in. Met een dun scherp mes ga je onder de huid en die snijd je van kop tot staart los. Doe dit met beleid zodat je niet onnodig veel vis mee snijdt. Vind je dit lastig, vraag het dan aan je visboer of maak dit recept met doradefilet. Pas in het laatste geval de oventijd aan.

 

Dorade (Zeebrasem)

Er zijn veel verschillende soorten zeebrasems, de bekendste en meest voorkomende zijn: de Dorade Royale, Dorade Grise (Spondyliosoma cantharus), ook wel zeekarper of gewone zeebrasem genoemd en de rode zeebrasem die door het leven gaat als Dorade Rose (Pagellus bogaraveo).

Alles over Dorade (Zeebrasem)

Dorade (Zeebrasem)

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
356 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
18.50 g.