Ingrediënten

  • 24 langoustines, op kamertemperatuur
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 500 g rijpe tomaten, in stukjes
  • 1 envelopje saffraan
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 300 g paellarijst of risottorijst
  • 500 ml kippenbouillon

Bereiding

  1. Pel 20 langoustines en zet het vlees apart. De overige onderdelen heb je voor dit gerecht niet nodig. 
  2. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en bak de ongepelde langoustines op hoog vuur in 4-6 minuten gaar. Ze kleuren dan donkerder. Schep deze langoustines op een bord en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig in het bakvet. Roer de paprikastukjes en tomaten erdoor en bak alles tot het een rulle saus wordt.
  3. Hak de ansjovisfilets fijn en wrijf ze met de saffraan, peterselie en ansjovisolie in een vijzel tot een pasta. Roer de ansjovispasta met de rijst door het tomatenmengsel. Voeg de bouillon toe en kook de rijst afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.
  4. Schep de gepelde langoustines na 10 minuten door de rijst en laat de langoustines met de rijst gaar worden. Serveer de Spaanse rijst met langoustines in diepe borden en leg de ongepelde langoustines erop.

Lekker met een salade van veldsla met zeekraal.
 

Hoe pel je een langoustine?

Draai de kop en de staart van de langoustine. Kraak het pantser tussen je vingers en “pel” vanaf de buikzijde het pantser opzij. Het vlees zou nu makkelijk los moeten komen. Als er nog wat darmkanaal achter is gebleven, kun je dat nu verwijderen.

De kop, schaal en staart kun je altijd bewaren voor een soep of bouillon! 

Fruits de mer

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.

Alles over Fruits de mer

Fruits de mer

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/

Langoustine

Langoustines zijn kleine oranjekleurige zeekreeften met een witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Alles over Langoustine

Langoustine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
86 kcal
/
360 kj
Vetten:
1.10 g.
Eiwitten:
17.50 g.