Langoustine

Langoustines, ook wel genoemd Noorse kreeft, worden maximaal 25 cm lang en hun lengte verschilt per visgrond. Deze kreeften zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba. Langoustines worden beschouwd als een lekkernij voor bijzondere gelegenheden om hun zachte, wat zoetige smaak. Het visvlees is mager.

Langoustine

Langoustine Paspoort

Naam
Langoustine (Nephrops norvegicus)
Lengte
Max. 25 cm lang.
Levenscyclus
Mannetjes worden max. 10 jaar, vrouwtjes 20 jaar.
Verspreiding
Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika en in de Middellandse Zee. Maar tegenwoordig ook in onze eigen Noordzee.
Leefgebied
Tot een diepte van 800 m op modderige slibbodems waar de gangenstelsels en holen graven. Langoustines zijn zeer honkvast. Ze blijven hun hele leven op een vaste verblijfsplaats en migreren niet.
Populatie
Uitstekend. Het quotum voor de Nederlandse vissers was in 2021 653 ton.
Kleur
Roze-oranje tot oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen.
Familie
Kreeftachtige

Vangst

Er zijn drie gebieden waar de Nederlanders op langoustines vissen. Dat zijn het Botney Gat, zo’n 80 NM (nautische mijl = 1852 meter) ten noordwesten van Den Helder, het zogenaamde Off Horns Reef gebied, dat begint 90 NM ten noorden van Schiermonnikoog en loopt tot ver in Deense wateren. En dichterbij de Nederlandse kust, het zogenaamde ‘Puzzle Hole’, bij vissers beter bekend als ‘het Grit’. Dit gebied ligt zo’n 25 NM ten noorden van Terschelling.

De kotters vissen met de zeer vernieuwende Flyshoot- en twinrigtechniek. De visserij op deze kreeftachtige vindt met name in de zomermaanden plaats. Op het moment vissen zo'n 30-40 schepen (inclusief vlagboten onder Belgische en Duitse vlag) al dan niet seizoenmatig of het gehele jaar op langoustines. Doordat de Nederlandse vissers dichtbij de kust vissen, is de vangst die aan land komt nooit ouder dan 3-4 dagen en daarom van uitstekende kwaliteit. De aanvoer van langoustines op de Nederlandse afslagen was in 2021 1.972 ton. 

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Langoustines worden beschouwd als een delicatesse. Het witte visvlees is sappig, lichtelijk zoet en mager. In de Zuid Europese en Aziatische landen wordt ook de kop van de langoustines gegeten. Het wordt daar als het lekkerste deel van de langoustine gezien. In andere landen wordt met name de staart gegeten, daar bevindt zich het meeste visvlees. Sommige mensen zuigen ook de scharen uit. Langoustines hebben doordat ze van zichzelf al een zachte, zoete smaak hebben weinig extra’s nodig.

Besprenkel ze met olijfolie en wat fijne kruiden om ze vervolgens onder de grill te leggen: het resultaat is heerlijk.

Naar recepten & bereiden 

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
86 kcal
/
360 kj
Water
78.10 g.
Eiwit
17.50 g.
Koolhydraten
1.30 g.
Vet
1.10 g.
Vitamine B1
0.01 mg.
Vitamine B2
0.08 mg.
Vitamine C
2.00 mg.
Natrium
180.00 mg.
Kalium
500.00 mg.
Calcium
70.00 mg.
Fosfor
220.00 mg.
Ijzer
1.50 mg.