Ingrediënten

  • 3 el extra-virgine olijfolie, en om te besprenkelen
  • 1 teen knoflook
  • 3 el droge broodkruimels
  • 8 medium grote langoustines, afgespoeld en drooggedept
  • ¼ kop droge witte wijn
  • 1 blik hele gepelde tomaten 800 g, afgegoten en lichtelijk fijngehakt, (bewaar 1/4 kop sap)
  • 1 tl gemalen rode peper
  • zout en peper
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • Citroenpartjes en krokant brood

Bereiding

  1. Verhit de 3 el olijfolie in een diepe braadpan. Voeg de knoflook toe en verhit op een gematigde temperatuur, roer regelmatig, ongeveer 3 minuten tot het bruin begint te worden. Roer de broodkruimels er door en bak totdat ze bruin worden, ongeveer 1 minuut.
  2. Voeg de langoustines toe aan de braadpan, naast elkaar. Giet de wijn er overheen en kook ongeveer 1 minuut mee totdat de helft is verdampt. Doe de tomaten, het sap, de gemalen rode peper en een flinke snuf zout en peper erbij. Bedek de pan, laat sudderen op een laag pitje en roer af en toe, totdat het vlees van de start doorzichtig (16-18 minuten).
  3. Haal de knoflook uit de pan. Roer de peterselie door het mengsel en bespenkel met nog wat olijfolie. Serveer de langoustines met citroenpartjes en krokant brood.

Fruits de mer

Fruits de mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen. In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Dat de Hollandse garnaal voor de deur wordt gevangen, is algemeen bekend, maar onze Noordzee zit ook vol met schelp- en schaaldieren zoals kreeften, krabben en mosselen.

Alles over Fruits de mer

Fruits de mer

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/

Langoustine

Langoustines zijn kleine oranjekleurige zeekreeften met een witte onderkant die 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten. Vaak wordt de langoustine verward met de grote garnaal, de gamba.

Alles over Langoustine

Langoustine

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
86 kcal
/
360 kj
Vetten:
1.10 g.
Eiwitten:
17.50 g.