Cheatsheet bereidingstijden
Vis bereiden is makkelijker dan je denkt. De meeste vis heeft namelijk maar een korte bereiding nodig. Onderstaand schema is een handig cheatsheet geeft je een goed overzicht van de bereidingstijden per vissoort en kooktechniek. De genoemde tijden zijn in minuten.
Bereidingstijden in min. (*) |
Bakken | Oven (200°) | Roerbakken | Stoven | Stomen | BBQ |
---|---|---|---|---|---|---|
Garnalen, groot (gamba's) | 3-4 | 10-12 | 2-3 | 4-6 | 4-6 | 2-3 |
Garnalen, Hollandse | 1-2 | 4-5 | 1-2 | 3-5 | 2-3 | 1-2 |
Griet | 8-10 | 15-20 | 4-6 | 8-10 | 4-6 | 8-10 |
Heilbot | 6-8 | 10-15 | 8-10 | 8-10 | 4-6 | 10-12 |
Kabeljauw | 8-10 | 15-20 | 3-4 | 4-6 | 7-10 | 15-20 |
Makreel (vers) | 3-5 | 15-20 | 3-6 | 10-12 | 4-6 | 10-12 (hele vis) |
Mosselen (In schelp) | 8-10 | 10-15 | 5-8 | 4-6 | 6-8 | 10-12 |
Mul | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 8-10 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Poon | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 10-12 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Sardines (vers) | 4-6 | 10-12 | 5-8 | 8-10 | 10-12 | 10-12 |
Schar | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Schol | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
(Slip)tong | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Tonijn | 4-6 | 10-12 | 1-2 | 8-10 | 6-8 |
2 + (5 min. nagaren) |
Wijting | 4-6 | 10-12 | 3-4 | 8-10 | 4-6 | 4-6 |
Zalm | 5-7 | 12-15 | 3-4 | 10-12 | 4-6 | 4-8 |
Zeeduivel | 6-8 | 10-12 | 3-4 | 10-12 | 10-12 | 6-8 |
(*) gebaseerd op porties p.p. van 100 à 150 g
Vind een recept bij de vis van jouw keuze:
meer dan 30 minuten
Open ravioli met langoustines, asperges en witte wijnsaus
minder dan 30 minuten
Pasta met mosselen
minder dan 30 minuten
Hollandse Bowl
meer dan 30 minuten
Minitaco's
meer dan 30 minuten
Zeebaars met ontbijtspek
minder dan 30 minuten
Spaghetti met gamba's
minder dan 30 minuten
Sigaartjes met tonijn en ei
minder dan 30 minuten
Zeeduivelcurry met sperziebonen
minder dan 30 minuten
Gevulde mul in wijnbladeren
minder dan 30 minuten
Pittige tilapiafilet met ananaschutney
meer dan 30 minuten
Kabeljauw met kruidenkorst, tagliatelle en bouillon van lavas
minder dan 30 minuten