Ingrediënten

  • 400 gram zeeduivel (dik stuk met graat, zonder vel)
  • ½ dl droge witte wijn
  • 2 plakjes citroen
  • 1 sjalotje
  • 75 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, kervel, bieslook, selderij en dille)
  • zout en peper

Bereiding

  1. Spoel de zeeduivel af onder de koude kraan en laat even uitlekken in een vergiet. Leg de vis midden in een ovenschaal of magnetronschaal. Schenk de wijn erover en leg de plakjes citroen en een klontje boter erbij.
  2. Laat de vis in de magnetron afgedekt op half vermogen in 5-7 minuten gaar worden. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de stukken vis; hoe dikker, hoe langer de bereidingstijd. Als de magnetron geen draaiplateau heeft, moet de schaal tussentijds twee keer gedraaid worden. Laat de vis afgedekt op het aanrecht nog even nagaren. Pel en snipper ondertussen het sjalotje en de knoflook.
  3. Smelt de rest van de boter in een schaaltje in de magnetron onafgedekt in ca. 1 minuut op vol vermogen. Roer het gesnipperde sjalotje en de knoflook erdoor en verwarm het geheel afgedekt nog 1½ minuut. Roer de groene kruiden, 4 eetlepels van het visvocht uit de schaal en een snufje zout en peper door de boter.
  4. Giet de rest van het visvocht uit de schaal. Garneer de vis eventueel met wat verse kruiden en partjes citroen. Serveer de kruiden er apart bij om eventueel aan te vullen.

Lekker met peultjes en gekookte aardappelen.

Zeeduivel

De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd.

Alles over Zeeduivel

Zeeduivel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
74 kcal
/
311 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
15.00 g.