Ingrediënten
- ca. 600 g verse tonijnfilet, smal hoog stuk
- 2 smalle wortels, geschild
- 2 smalle courgettes
- 75 ml sojasaus
- 25 g boter
- 2 bosuitjes, in smalle ringen
- 3 el balsamicoazijn
- 2 el sesamolie
- 5 el sesamzaad
- 5 el maanzaad
- citroenpeper en zout
Bereiding
-
Schaaf met de dunschiller repen wortel en courgette.
-
Warm de borden van tevoren op.
-
Kook eerst de wortellinten in een flinke laag kokend water met een beetje zout 3 à 4 minuten. Voeg de courgettelinten toe en kook ze 1 minuut mee. Giet af en laat goed uitlekken. Zet de linten opzij voor later.
-
Meng de sojasaus met de azijn, ½ theelepel peper, sesamolie en bosui.
-
Meng op een groot plat bord het sesamzaad met maanzaad, 1 theelepel peper en ½ theelepel zout. Verspreid het mengsel goed over het bord.
-
Rol de tonijnfilet erdoor en druk hem goed aan in de zaadjes zodat de filet er helemaal mee is bedekt.
-
Verhit de grillplaat, grillpan of BBQ. Gril de tonijnfilet rondom in 3 à 4 minuten zodat de buitenste laag, onder de zaadjes, net is verkleurd.
-
Verwarm ondertussen de wortel- en courgettelinten met boter op middelhoog vuur.
-
Leg de tonijn op een plank en snijd in 20 à 24 dikke plakken. Leg de plakken op warme borden, drapeer de wortel- en courgettelinten ernaast en schep de sojadressing over de tonijn en groenten. Serveer direct.
Tip
Lekker met (wilde) rijst, warme sushirijst of udon noodles.
Tonijn
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
96 kcal/402 kj
- Vetten:
-
1.00 g.
- Eiwitten:
-
21.50 g.