Ingrediënten

  • ca. 600 g verse tonijnfilet, smal hoog stuk
  • 2 smalle wortels, geschild
  • 2 smalle courgettes
  • 75 ml sojasaus
  • 25 g boter
  • 2 bosuitjes, in smalle ringen
  • 3 el balsamicoazijn
  • 2 el sesamolie
  • 5 el sesamzaad
  • 5 el maanzaad
  • citroenpeper en zout

Bereiding

  1. Schaaf met de dunschiller repen wortel en courgette.

  2. Warm de borden van tevoren op.

  3. Kook eerst de wortellinten in een flinke laag kokend water met een beetje zout 3 à 4 minuten. Voeg de courgettelinten toe en kook ze 1 minuut mee. Giet af en laat goed uitlekken. Zet de linten opzij voor later.

  4. Meng de sojasaus met de azijn, ½ theelepel peper, sesamolie en bosui.

  5. Meng op een groot plat bord het sesamzaad met maanzaad, 1 theelepel peper en ½ theelepel zout. Verspreid het mengsel goed over het bord.

  6. Rol de tonijnfilet erdoor en druk hem goed aan in de zaadjes zodat de filet er helemaal mee is bedekt.

  7. Verhit de grillplaat, grillpan of BBQ. Gril de tonijnfilet rondom in 3 à 4 minuten zodat de buitenste laag, onder de zaadjes, net is verkleurd.

  8. Verwarm ondertussen de wortel- en courgettelinten met boter op middelhoog vuur.

  9. Leg de tonijn op een plank en snijd in 20 à 24 dikke plakken. Leg de plakken op warme borden, drapeer de wortel- en courgettelinten ernaast en schep de sojadressing over de tonijn en groenten. Serveer direct.

Tip

Lekker met (wilde) rijst, warme sushirijst of udon noodles.

Tonijn

Tonijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten pelagische oceaanvissen en is onderdeel van de familie der makreelachtigen.

Alles over Tonijn

Tonijn

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
96 kcal
/
402 kj
Vetten:
1.00 g.
Eiwitten:
21.50 g.