Ingrediënten
- 8 tot 12 tongfilets, afhankelijk van de grootte
- 1 el peterselie, gehakt
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 3 plakken parmaham
- 100 g groene aspergetips, kort voorgekookt
- 100 g belegen kaas, geraspt
- 150 ml visbouillon
- 150 ml en 10 ml kookroom
- 1,5 tl mosterd met mosterdzaadjes, mild
- 1/2 el citroensap
- scheutje witte wijn
- 500 g kruimige aardappels
- klontje boter
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Kook ondertussen de aardappels gaar en stamp ze samen met de boter, 10 ml room en peper en zout naar smaak tot een grove puree. Schep de puree op de bodem van je ovenschaal.
- Fruit de sjalot in de boter voor de saus. Voeg de wijn en bouillon toe. Laat dit rustig inkoken. Voeg dan 150 ml room toe en laat verder inkoken. Roer de kruiden, mosterd en citroensap erdoorheen. Kruid met peper en zout.
- Leg de plakken parmaham op de bodem van een klein ovenschaaltje of op bakpapier. Bak de ham krokant bruin in ca. 5 minuten in de oven. Laat deze vervolgens afkoelen buiten de oven; de ham wordt daardoor nog krokanter.
- Maak rolletjes van de tongfilets en druk deze zachtjes in de puree, halveer de aspergetips en steek deze tussen de filets in de puree. Schep wat eetlepels saus (bewaar de rest van de saus om apart te serveren) tussen de filets en verdeel daarna flink wat geraspte kaas over de puree, tussen de tongfilets en aspergetips. Zet in de oven en laat de vis garen en de kaas gratineren.
- Haal na ongeveer 20 minuten, als de tong mooi wit is, de schaal uit de oven en steek er wat stukken parmaham tussen. Serveer de overgebleven saus in een apart schaaltje.
Tong
Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
79 kcal/332 kj
- Vetten:
-
2.10 g.
- Eiwitten:
-
15.00 g.