Ingrediënten
- 8 sliptongetjes
- 12 langoustines
- ca. 20 trostomaatjes, aan tak
- 1 venkelknol
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 250 ml slagroom
- een scheut whiskey
- ca. 80 g roomboter
- 1 prei
- 500 g aardappelen
- witte peper
- snufje gemalen venkelzaad
- snufje nootmuskaat
- zout
- extra: cederhouten plankjes
Ook te bereiden met…
Bereiding
- Steek de bbq aan en zorg voor een directe zone (ca. 250 graden) en een indirecte zone (temperatuur op ca. 150 graden).
- Knip de zijkanten met graatjes van de visjes over de lengte weg en ook de maagzak met kop.
- Pel de langoustines, en verwijder het darmkanaal.
- Snijd de groene stengels van de venkel (bewaar het ‘loof’!) op de mandoline heel dun en leg de snippers venkel in ijswater. Zet dit apart.
- Snijd de rest van de venkelknol in plakken van ca. 3 mm. en bestrijk ze met olijfolie en gril de venkelplakken tot deze zacht zijn en mooie grilstrepen hebben. Zet dit ook apart.
- Leg de takken trostomaatjes op het indirecte deel van de barbecue en pof deze tot ze zacht zijn en het velletje knapt. Zet de groente apart.
- Snijd de prei in twee stukken (verwijder het groen) en gril de prei op het hete deel van de barbecue tot de prei zacht en zwartgeblakerd is. Verwijder vlak voor het serveren de buitenste, zwartgeblakerde laag en snijd de prei in ringen.
- Pureer in de tussentijd de aardappels, voeg een klont boter toe (ca.30 gram) en maak op smaak met zout, witte peper en nootmuskaat. Houd warm.
- Verhit een skillet, smelt hierin ca. 50 gram boter en bak de koppen en pantsers van de langoustines even aan. Doe de knoflook erbij.
- Verwijder de koppen en schillen en voeg de gegrilde venkel (klein gesneden) toe aan de pan.
- Knip ca. 8 tomaatjes van de tak, snijd in stukjes en bak, met de venkel, even mee in de pan.
- Blus de groente met een scheut whisky en flambeer tot de alcohol verdampt is.
- Voeg de slagroom toe, maak de saus op smaak met peper en zout en kook een beetje in.
- Bestrooi de vis met wat peper en zout en gril ze ca. 1,5 minuut per kant op het hete, directe deel van de barbecue. Verplaatst de visjes nu naar de cederhouten plankjes en gaar (rook) ze nog een minuutje of 6 tot 8 met gesloten deksel tot ze gaar zijn.
- De filets kun je nu, met behulp van bijvoorbeeld een lepel zo van de graat afschuiven aan beide zijden.
Kijk hier voor de video van het recept
Bron
Ralph de Kok, Ik BBQ voor jou 2022
Tong
Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
79 kcal/332 kj
- Vetten:
-
2.10 g.
- Eiwitten:
-
15.00 g.