Ingrediënten

  • 500 g schelvisfilet
  • 250 g mosselen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 kleuren paprika
  • 2 rijpe vleestomaten
  • 12 artisjokharten uit pot of blik
  • 75 g chorizo
  • 1½ groentebouillonblokje
  • 250 g gele rijst
  • peper, zout, paprikapoeder

Bereiding

  1. Snijd de schelvis in stukken van ca. 3 centimeter en bestrooi ze met een beetje zout. Was de mosselen, verwijder kapotte en mosselen die wijd openstaan.
  2. Pel en snipper de uien en knoflook. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en steelaanzet. Snijd de paprika in reepjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes en de artisjokharten in vieren.
  3. Snijd de chorizo in heel kleine stukjes.
  4. Los de bouillonblokjes op in 1½ liter kokend water.
  5. Verhit ondertussen een flinke scheut olijfolie in een hoge koekenpan of paellapan en bak hierin de ui, knoflook en paprika 3 minuten. Voeg de chorizo toe en roerbak 2 minuten.
  6. Voeg de tomaat toe en roerbak nog 2 minuten.
  7. Voeg 1 theelepel peper en 2 theelepel paprikapoeder toe.
  8. Roer de rijst erdoor. Verdeel goed over de hele pan en schenk er 1¼ liter van de hete bouillon bij. Breng aan de kook en laat de paella op een lage temperatuur zachtjes gaar worden, 20-30 minuten. Hier mag je niet meer roeren!

  9. Leg na 10 minuten garen de stukken schelvis, de mosselen en de artisjokharten in de pan en druk ze diep in de rijst. Als de paella al droog is maar de rijst nog niet gaar kun je wat extra (hete) bouillon toevoegen.

Lekker met citroen en koriander of peterselie erover. Het is ook zeer smakelijk om een paar draadjes saffraan toe te voegen (0, 05 gram): even weken in een eetlepel heet water en net voor dat de bouillon erin gaat met het weekwater door de rijst roeren. Zet eventueel wat hete pepersaus zoals Tabasco of Sriracha op tafel voor de liefhebbers.

Tip

Paella is ideaal voor het verwerken van allerlei restjes groenten. Rauwe eerst even meebakken, al gekookte kun je nadat de paella 10 minuten opstaat toevoegen.

 

Schelvis

Schelvis is een belangrijke commerciële soort uit de koudere kustgebieden van de Noord Atlantische Oceaan. Het is een rondvis uit de familie van de kabeljauwachtige.

Alles over Schelvis

Schelvis

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
79 kcal
/
334 kj
Vetten:
0.30 g.
Eiwitten:
19.00 g.