Ingrediënten
- 2 el olijfolie + 1 el extra
- 6 plakjes bladerdeeg
- bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 100 g gekruimeld oud witbrood of panko (kant-en-klaar Japans broodkruim) + extra
- 400 g verse spinazie of diepvriesbladspinazie, ontdooid
- 2 plakken Parmaham
- 3 el rozijnen, geweld in heet water
- 3 el pijnboompitten
- blad van 3 takjes munt (of 2 tl gedroogde munt)
- 1 tl chiliflakes
- geraspte schil van 1 citroen
- 2 blikjes wilde Schotse sardines in olijfolie 110 g
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui 5 minuten zachtjes. Laat de verse spinazie slinken of warm de diepvriesspinazie even mee en druk het mengsel goed uit in een zeef.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote lap van 30 bij 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier belegde bakplaat.
- Prik de bodem veelvuldig in met een vork en bestrijk met ei. Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudgeel is.
- Neem uit de oven. Snijd de ham, rozijnen, de pijnboompitten en munt fijn en meng met citroenrasp, chiliflakes en wat zout en peper in een kom. Verdeel de spinazie over de bodem, leg de sardientjes erop en bestrooi met het ham mengsel. Besprenkel met extra olijfolie, plaats 10 minuten terug in de oven en serveer.
Sardine
Sardine is al jaren een populair visje in de landen rond de Middellandse Zee. Het is een haringachtige die qua uiterlijk en smaak veel op de haring lijkt en grote, makkelijk loslatende schubben heeft.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
115 kcal/485 kj
- Vetten:
-
4.20 g.
- Eiwitten:
-
19.40 g.