Ingrediënten

  • 1 rode ui, in fijne ringen
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 chorizoworstje (50 g), in de lengte in vieren gesneden
  • de blaadjes van ½ bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 4 el yoghurt
  • 1 tl dijonmosterd
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 sneden bruinbrood
  • 1 verse makreelfilet (ca. 100 g) met vel
  • 2 handjesvol rucola, voor erbij

Bereiding

  1. Kneus in een kom de uiringen voorzichtig met de azijn en suiker, zorg ervoor dat ze hun vorm behouden. Houd ze apart.
  2. Bak de plakken chorizo in een koekenpan op middelhoog vuur, 2–3 minuten per kant of tot ze lekker krokant zijn. Neem uit de pan, leg ze op een warm bord, dek ze af en houd apart. Giet het vet uit de pan in een kommetje.
  3. Meng peterselie, yoghurt, mosterd en citroenrasp. Roer er een scheutje van het bewaarde chorizovet door en besmeer de 4 sneden brood ermee.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Kerf met een scherp mes het vel van de makreelfilet in, telkens met 1 cm ertussen. Leg de filet met het vel naar beneden in de gloeiendhete pan en bak hem ongeveer 2 minuten, tot het vel mooi knapperig is. Keer de vis om en bak de andere kant ongeveer 1 minuut.
  5. Beleg twee sneedjes brood met chorizo en makreel plus wat handjes vol uienringen en rucola. (Als je uienringen over hebt, bewaar je die in een afgesloten bakje in de koelkast voor de volgende dag.) Eindig met wat druppels van het chorizovet en leg de andere 2 sneden erop. Eet ze!

Tip

Verse makreel is totaal ondergewaardeerd. Op deze snelle sandwich zorgt ie voor superveel smaak: perfect als lunch.

Bron
Kalender 2016 met Jamie Magazine

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.